Organizarea meselor de sarbatori. Sfaturi si recomandari.
A inceput agitatia de Sarbatori. Si cu totii cautam sa aducem in casele noastre spiritul Craciunului si magia intrarii in Noul An. In aceasta perioada gospodinele se axeaza pe bogatie, la fel cum in marile restaurante bucatarii de top pregatesc meniuri alese pentru toti cei care lasa mesele de sarbatoare pe mana adevaratilor specialisti in gusturi rafinate.
Insa multi au ales si de aceasta data sa petreaca sarbatorile in familie, astfel ca mesele vor fi pregatite la fel ca si-n ceilalti ani, imbelsugate pana peste masura si cu bucate preparate in casa de cele mai iscusite si harnice bucatarese sau bucatari.
Ce alimente nu lipsesc de pe masa de Craciun
Daca la Paste mielul ocupa un loc de nelipsit in traditia fiecarei familii, de Craciun vedeta este porcul. Specialistii afirma ca desi consumul de carne a scazut semnificativ in ultima perioada datorita costurilor ridicate care s-au accentuat in aceasta perioada, oamenii au declarat ca nu le vor lipsi de pe mese cel putin o bucatica de carne de porc. Fiecare zona va gati dupa specificul propriu, dupa traditiile vechi. Asadar, nu va lipsi carnea de porc la cuptor sau gatita in sos. Totodata nu vor lipsi carnatii, caltabosul, chisca sau pomana porcului, specifica pentru acest sezon.
Masa va fi bogata si in salata boeuf, chiftelute sau fripturi. Specialistii ne anunta insa sa avem grija la ceea ce consumam, la cantitate si la grasimi. Perioada sarbatorilor este specifica toxinfectiior si exceselor alimentare, de aceea este bine sa achizitionati preparate proaspete de la vanzatori certificati. Carnea trebuie sa aiba o culoare rozalie cat mai vie, nimic superficial sau prea patrunzator.
De asemenea, nu ar trebui sa lipseasca nici fructele si legumele proaspete, pentru a echilibra cat mai bine mesele bogate in calorii. Evitati pe cat posibil prajelile si orientativa catre preparate usoare si gustoase, cu sosuri si combinatii cat mai light.
Atentie si la consumul de alcool! Nu va urcati la volan dupa consumul unui pahar de vin sau orice alta bautura alcoolica chiar daca sunteti consumatori inraiti. Autoritatile vor fi in garda in aceasta perioada si vor aplica sanctiuni pe masura. Este o practica destul de clasica in aceasta perioada si ar trebui sa fiti constienti ca puteti sa va alegeti nu doar cu o amenda pe masura, dar si cu ridicarea permisului sau a numarului de imatriculare.
Consumati responsabil bauturi spirtoase ca tequilla sau votca si de preferinta in cantitati mici si/sau distilate cu bauturi non-alcoolice, ca sucuri naturale sau apa tonica.
La capitolul bauturi nu vor lipsi de pe mese vinul de casa, sampania sau sucurile. In cazul in care anul acesta va veti petrece sarbatorile acasa apelati preponderent la bauturile preparate in casa, cu putini aditivi. Acest lucru va poate preveni de numeroase incidente deplacute iar calitatea poate fi mai presus decat astfel de bauturi prezente in comert.
Aprovizionati-va cu stocuri din timp, deoarece magazinele vor fi luate cu asalt iar comerciantii vor profita de aceasta perioada pentru a creste semnificativ preturile la alimentele de baza. Sarbatori fericite!