Ochii roșii: Cum îi poți preveni și remedia

0

Ochii roșii pot semnala diverse afecțiuni oculare, dar și de altă natură, precum sistemice ori de natură cardiovasculară. Roșeața la nivelul ochilor poate fi prevenită sau tratată în funcție de cauzele care determină apariția sa. Iată care sunt cele mai comune cauze pentru apariția ochilor roșii și care sunt metodele recomandate pentru prevenirea sau tratarea lor!

Expunerea prelungită la ecranele digitale

Atunci când petreci o perioadă îndelungată în fața computerului sau a altui dispozitiv cu ecran, ochii se pot înroși pe fondul oboselii sau a expunerii la lumina albastră. În urma unui consult optometric, specialistul va prescrie ca tratament ochi roșii ochelari pentru calculator, care sunt prevăzuți cu un filtru special. Aceștia pot fi cu sau fără dioptrii, în funcție de necesitățile pacientului. 

Conjunctivita

Aceasta reprezintă o inflamație a conjunctivei – o membrană ce arată ca un strat subțire și transparent și al cărei rol este de a proteja sclera (zona albă a ochilor) și pe cea interioară a pleoapelor.

Înroșirea ochilor este unul dintre simptomele conjunctivitei, iar tratamentul acesteia este acordat de medic în funcție de cauza care a declanșat apariția sa:

  • În cazul conjunctivitei bacteriene, medicul prescrie antibiotice țintite;
  • Conjunctivita provocată de un tip de candida necesită antifungice;
  • Pentru conjunctivita virală, tratamentul constă în desensibilizare cu ajutorul antihistaminicelor, cu scopul de a reduce sau a elimina reacția inflamatorie ce apare pe fond alergic.

Depășirea timpului de purtare a lentilelor de contact

O altă cauză a înroșirii ochilor poate fi depășirea intervalului de timp alocat purtării lentilelor de contact. Ochii se irită și se înroșesc în cazul în care porți lentilele de contact peste limita indicată pe ambalaj, deoarece scade permeabilitatea lor la oxigen. 

Pentru ochii înroșiți și uscați din cauza depășirii timpului de purtare și a perioadei de înlocuire, medicul recomandă, de regulă, picături oftalmologice.

Hemoragie subconjunctivală

Aceasta poate apărea brusc, fără să existe o cauză evidentă. În unele cazuri, se poate declanșa pe fondul creșterii în mod spontan a tensiunii sangvine, ce provoacă spargerea unui vas de sânge aflat la nivelul ochilor. 

Sângele aflat sub conjunctivă nu poate fi eliberat la exterior, motiv pentru care apar pete mărunte de culoare roșiatică pe zona albă a ochilor. În general, hemoragia subconjunctivală dispare de la sine în decursul a zece, până la cincisprezece zile.

În unele situații, medicul poate recomanda și vitamina C, medicamente protectoare vasculare sau picături oftalmologice.

Există și alte cauze care pot duce la apariția ochilor roșii, iar numai un specialist le poate diagnostica și poate stabili metoda de tratament adecvată.

Prevenirea înroșirii ochilor

Există unele măsuri de prevenire pe care le poți adopta pentru a reduce riscul înroșirii ochilor. Un lucru foarte important constă în faptul că trebuie să eviți să te freci la ochi dacă ai mâinile neigienizate, întrucât favorizează răspândirea bacteriilor și a virusurilor. Iată ce alte obiceiuri contribuie la prevenirea înroșirii ochilor:

  • În cazul în care porți lentile de contact, asigură-te că respecți perioada de purtare și de înlocuire, iar curățarea lor o faci cu ajutorul soluțiilor special concepute pentru ele;
  • Dacă petreci timp îndelungat în fața computerului, poartă ochelari cu filtru pentru lumina albastră și fă regulat pauze în care nu privești ecranul. Asigură-te că lumina din încăpere este optimă și că nu îți suprasoliciți ochii;
  • Stabilește o rutină de îngrijire ce cuprinde produse pentru îngrijirea optimă a zonei ochilor, iar dacă te machiezi, utilizează demachiant înainte de culcare. Nu utiliza produse de îngrijire sau de machiaj la comun cu alte persoane. Nu folosi produse expirate. Curăță frecvent instrumentele pentru machiaj;
  • Poartă ochelari de soare în orice anotimp, pentru a limita expunerea ochilor la raze UV și a îi proteja de corpuri străine.

 

Mergi la un consult optometric dacă te confrunți cu sindromul ochilor uscați și necesiți picături oftalmologice, dacă observi că ochii roșii persistă sau dacă dorești să îți schimbi ochelarii ori lentilele de contact.

 

Sursă de informare:

  1. Burke, Darla. “Red Eyes: 20 Causes, Symptoms, Complications, and More.” Healthline, Healthline Media, 5 Sept. 2019, www.healthline.com/health/eye-redness, accesat la data de 24 noiembrie 2022.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.