New year, new you, chiar și la job
Planificarea este pasul dinaintea implementării, în fiecare aspect al vieții. Este vital să procedăm în cunoștință de cauză pentru fiecare situație complicată, mai ales când vorbim despre viața profesională și, ca angajat, despre propriul loc de muncă. La început de an, fie că ne dorim mai mult pe plan profesional, fie că suntem mulțumiți de nivelul la care am ajuns, important este să fim realiști cu țelurile pe care ni le propunem.
După ce ai realizat un bilanț clar, cu plusuri și minusuri, cu siguranță ai reușit să tragi o concluzie clară. Dacă lucrurile sunt satisfăcătoare pentru tine, ai tot timpul la dispoziție și chiar îți recomandăm să cauți o serie de idei de imbunatatire a productivitatii la munca, din simplul motiv că plafonarea este cea care poate strica armonia pe termen lung. În rest, te numeri printre norocoșii pentru care stabilitatea este la ordinea zilei.
Ai grijă la mediul în care lucrezi!
De partea cealaltă, dacă lucrurile nu sunt chiar pe măsura așteptărilor tale, te încadrezi într-o altă categorie și este momentul pentru „temuta” discuție despre unele schimbări sau chiar despre renegocierea contractului de munca. Spunem „temuta” pentru că, din păcate, nu există o rețetă standard, care să funcționeze în orice domeniu și în orice situație și care să ne facă viața mai ușoară atunci când ne exprimăm o serie de nemulțumiri. Știi cartea intitulată „Atitudinea este totul”? Ei bine, titlul acesta celebru nu s-a viralizat degeaba.
Procedează cu tact
Atitudinea pe care o ai în fața problemei și faptul că ești suficient de implicat(ă) să oferi și soluții ar trebui să contribuie la o rezolvare pozitivă a aspectelor pe care le semnalezi. Așa cum sigur ne așteptam cu toții, mediul toxic la job este criteriul principal pentru care angajații iau în considerare o demisie. Ei se simt din ce în ce mai demotivați și nemulțumiți, nu mai pot funcționa corect și nu se pot concentra. Bullying, remarci nepotrivite, lipsă de profesionalism, atitudine delăsătoare, mediu gălăgios chiar – toate contribuie la o demotivare constantă. Angajatul care nu rezonează cu aspectele enumerate ajunge să simtă că muncește de unul singur într-un loc pe care nu îl mai suportă.
Tocmai de aceea, este important să apelezi la un superior înainte ca lucrurile să scape de sub control. Faptul că acest mediu de lucru îți afectează direct performanța ar trebui să fie un argument suficient de pertinent pentru a se lua măsuri. Discută aceste aspecte în mod privat, cel puțin pentru început, însă asumă-ți curajul de a fi cu un ochi la măsurile luate și pregătit pentru a reaminti problema înainte să decizi să te scoți pe tine din acel mediu – dacă nu se întâmplă nimic.
Salariul? Extrem de important
Genul acesta de probleme cântăresc mai greu chiar decât un salariu care nu este pe măsura competențelor. Însă și în situația aceasta, abordarea ar trebui să fie una constructivă. Cererea de mărire poate fi însoțită fie de argumente concrete că ai evoluat și consideri că meriți mai mult, fie cu planul pus deja pe hârtie, cu referire la ce îți dorești pe viitor, idei de proiecte și aspecte clare ce demonstrează că ai oferit și plănuiești să crești în continuare valoarea pe care o aduci în firmă. Nu uita nici de flexibilitate sau de restul avantajelor pe care le poți primi sau crește.
Faptul că banii nu îți ajung sau că ai multe cheltuieli nu este un argument indicat, chiar dacă îți vine în minte din prima, pentru că nu este, să fim sinceri, un aspect pe care șefii să îl ia foarte mult în calcul. Dacă nu există în compania ta criterii de performanță care să te ajute în a-ți susține cererea, cel mai bine este să îndrepți discuția spre o clară zonă de evoluție care să ofere ambelor părți rezultate satisfăcătoare, legate chiar de strategia firmei pe un termen măcar mediu.
Un aspect important peste care să nu treci ușor este chiar atitudinea pe care o vei sesiza la cei din conducere și modul cum vor gestiona cererile tale. În funcție de asta vei putea analiza și lua o decizie despre schimbare. „New year, new you”, chiar și la job, ar trebui să fie, pe de o parte, despre curajul de a spune ceea ce gândești într-un mod productiv și care să încurajeze soluționarea eficientă a problemelor, dar și despre a-ți cunoaște adevărata valoare.