Muzeul Astra – Incursiune în viața minorităților etnice din România

0

Am perceput destul de greu ideea că Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului este, într-adevăr, un muzeu, și nu un parc național, având în vedere cele 96 de hectare de pământ pe care s-au construit peste 400 de case. Gospodăriile țăranilor au fost aduse aici din diverse părți ale țării, pentru a evidenția diversitatea culturală și a lăsa vizitatorii să inspire poveștile caselor, dar și să le ducă în propria lor imaginație, să dea viață construcțiilor din lemn care au adăpostit atâtea suflete.

Locul debordează de natură, de un aer autentic, și ne permite atât nouă, cetățenilor români, desprinși poate de acele medii rurale în care nu am ajuns până acum, cât și turiștilor străini, să afle o mulțime de lucruri despre tradițiile, obiceiurile, meseriile, dar și traiul minorităților etnice din România.

Am ajuns la muzeu într-o după-amiază de vineri, exact în toiul pregătirilor pentru Festivalul Astra Multicultural de la Sibiu, care s-a întâmplat weekend-ul trecut, între 11 și 14 iulie. Frumusețea locului este copleșitoare, iar încă de la intrare, ești pus în fața unei decizii dificile, aș spune, de a alege una dintre cele două aripi principale pe care vrei să o străbați prima data – aripa stângă, dincolo de lac, unde morile de vânt se ridică falnice dintre stuf, sau aripa dreaptă, care urma să ne poarte prin pădure, printre casele din lemn?

În cazul nostru, discuția a durat în jur de cinci minute, timp în care am dezbătut opțiunile, alegând, în final, să urmăm calea pădurii și să ne întoarcem spre seară la morile de vânt. Străbătând aleea principală, de-o parte și de alta a drumului se observă casele răsfirate din Apuseni, cu bucătăriile de vară ale…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.