Metode care te ajută să-ți fie cald pe munte

0

Un traseu montan străbătut în anotimpul rece constituie o experiență deosebită, pe parcursul căreia vei fi recompensat cu peisaje care îți taie răsuflarea. Cu fiecare kilometru parcurs, ai ocazia să descoperi o mică parte din bogățiile naturii. 

 

Cu toate acestea, fiecare plimbare pe munte trebuie tratată cu atenție, din cauza schimbărilor frecvente ale vremii. Chiar dacă dimineața soarele strălucește pe cer, poți avea surpriza neplăcută ca, la jumătatea drumului, să fii întâmpinat de ploaie sau ninsoare, aspect ce îți poate strica excursia pe loc. 

 

Din acest motiv, una dintre regulile nescrise ale mersului pe munte face referire la alegerea unui echipament potrivit, compus din obiecte de îmbrăcăminte care îți țin de cald, indiferent de capriciile iernii. Așadar, următoarele recomandări sunt dedicate iubitorilor de munte, începători sau persoane cu ceva experiență, care vor să uite de griji, în timp ce explorează noi teritorii. 

 

Adaptează îmbrăcămintea în acord cu dificultatea traseului

În momentul în care porți haine nepotrivite – prea groase sau, din contră, fabricate din materiale prea subțiri – te poți confrunta cu două aspecte: fie vei transpira, iar în momentele de repaus, senzația de frig se va intensifica, fie vei simți constant un mare disconfort, care îți va distrage atenția de la traseu.

Așadar, pune accent pe siguranță și funcționalitate, aplicând regula celor trei straturi. În loc să alegi o jachetă extrem de groasă, împarte hainele în funcție de material și rolul pe care îl îndeplinesc:

  • Stratul de bază – păstrează pielea uscată și căldura în interior. Astfel, poți opta pentru o bluză termică, dintr-un material ușor, a cărei croială mulată se lipește de pielea corpului. În același timp, acest tip de bluză absoarbe transpirația, ține departe senzația de frig și oferă libertate de mișcare.
  • Stratul intermediar – intensifică senzația de căldură și menține temperatura optimă. Un pulover din lână sau un polar ce are în compoziție fibre de poliester captează aerul și îl reține în interior. Pentru un plus de funcționalitate, alege o piesă cu fermoar și buzunare, pentru a te dezbrăca mai repede și a ține la îndemână lucrurile esențiale.
  • Stratul exterior – ține la distanță umezeala. În acest caz, o geaca având umplutură din puf și proprietăți izolante te va proteja de vânt, ploaie sau ninsoare. De asemenea, printre caracteristicile unei geci pentru munte se înscriu lejeritatea, pentru a-ți permite să te miști ușor, și gradul de compactare, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu în rucsacul de călătorie.

 

Încălțămintea corespunzătoare este cel mai bun aliat

Regula amintită mai sus se aplică inclusiv în această categorie: potrivește încălțămintea cu traseul și vremea de afară. În caz contrar, există posibilitatea să calci greșit, să te accidentezi foarte ușor sau chiar să suferi din pricina frigului. 

Pe lângă șosetele lungi, fără întărituri la extremități, o pereche bună de bocanci oferă stabilitate, aderență, prin intermediul unei tălpi striate, susținere în zona gleznei și impermeabilitate. 

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este metoda prin care îți legi șireturile. Desigur, la prima vedere, poate o vei considera drept o informație banală. Însă, dacă le vei strânge prea tare, există pericolul de a îngreuna circulația sângelui, iar picioarele vor fi reci în majoritatea timpului. La polul opus, când șireturile sunt prea slab legate, poți aluneca sau poți călca greșit. 

 

Obiecte auxiliare ajutătoare

Nu este un secret faptul că trebuie să-ți protejezi extremitățile de furia frigului de munte. Aici includem suita formată din mănuși, căciulă și bandană multifuncțională, piese vestimentare care ocupă puțin loc în rucsac, dar oferă un ajutor indispensabil pe parcurs.

  • Mănușile – pe lângă faptul că apără mâinile, ar trebui să ofere manevrabilitate și ușurință în mișcare; 
  • Căciula – recomandăm, ca material, lâna merinos. Compactă și călduroasă, aceasta ține la distanță transpirația, în timp ce creează un mediu plăcut;
  • Bandana multifuncțională – folosită pentru acoperirea capului, a gurii sau gâtului, bandana ține de cald și asigură confortul dorit.

 

Cu toate că ești tentat să alegi piese vestimentare din bumbac, să știi că acest material nu menține căldura în interior, dacă se udă din cauza ploii sau a transpirației. Din contră, reține apa și se usucă foarte greu. În schimb, poliesterul și lâna merinos sunt recomandate de specialiști.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.