Lumina caldă vs. lumina rece: ce să alegi pentru dormitorul tău?

0

Poate mai mult decât decorațiunile și culoarea pereților, lumina din dormitor contribuie la crearea unei atmosfere propice odihnei și relaxării. Dar pentru că vorbim de o încăpere unde mediul contează foarte mult pentru un somn odihnitor și o trezire ușoară, subiectul temperaturii de culoare a luminii devine foarte important.

Ce înseamnă lumina caldă și cea rece, ce impact au în spațiul dedicat somnului și cum le putem integra armonios în dormitor? Explorăm aceste subiecte în rândurile de mai jos.

Ce este temperatura de culoare a unei surse de lumină?

Temperatura de culoare a unei surse de lumină este un concept esențial în designul de iluminat, care se referă la culoarea luminii emise de o sursă de lumină, măsurată în unități numite Kelvin (K). Această măsură nu este legată de cât de caldă sau rece este efectiv sursa de lumină, ci se referă la percepția vizuală a culorii luminii pe care o emite.

Spectrul de culoare este un alt aspect important de înțeles în acest context. Lumina albă pură este la mijlocul spectrului de culoare, cu temperaturi de culoare mai mici (sub 4000K) care produc o lumină mai roșie sau „caldă”, și temperaturi de culoare mai mari (peste 4000K) care produc o lumină mai albastră sau „rece”. De pildă, lumina la apus are o temperatură de culoare de aproximativ 2000K, în timp ce un cer senin la amiază are o temperatură de culoare de aproximativ 5500K.

Temperatura de culoare a unei surse de lumină poate juca un rol semnificativ în modul în care percepem și interpretăm lumea din jurul nostru. Diferite temperaturi de culoare pot avea efecte diferite asupra stării noastre de spirit, nivelului de energie și productivității.

Lumina caldă în dormitor: avantaje și dezavantaje

Lumina caldă în dormitor vine cu o serie de avantaje semnificative. În primul rând, aceasta are o temperatură de culoare cuprinsă între 2000K și 3000K, ceea ce o face să imite lumina naturală a soarelui la apus. Creează un mediu propice pentru relaxare și somn, ajutându-te să te deconectezi după o zi lungă și agitată. Lumina caldă a unor candelabre pentru dormitor este mai puțin probabil să cauzeze oboseală oculară, ceea ce o face ideală pentru activități precum cititul înainte de culcare.

Deși este perfectă pentru relaxare și somn, poate fi insuficientă pentru anumite activități care necesită o lumină mai puternică sau mai precisă. De exemplu, lumina caldă nu este potrivită pentru realizarea machiajului sau pentru studiu. De asemenea, dacă te trezești înainte să răsară soarele, nu te va motiva să cobori din pat.

Lumina rece în dormitor: avantaje și dezavantaje

Lumina rece, cu temperatura de culoare de peste 5000 Kelvin (K), este adesea asociată cu lumina naturală a zilei. Aceasta are o nuanță albastră și poate stimula concentrarea și productivitatea. Lumina rece se diferențiază de cea caldă printr-o nuanță mai albastră, în comparație cu nuanța galbenă sau roșie a luminii calde, care are o temperatură de culoare mai mică.

Lumina rece este potrivită pentru activități precum cititul înainte de culcare, însă poate îngreuna relaxarea. Este mult mai potrivită pentru trezirea la ore matinale și pentru activități care necesită concentrare. Pentru a nu perturba somnul, ar trebui evitată expunerea la lumina rece înainte de culcare (1).

Ideal este să faci o tranziție lentă de la lumina rece la lumina caldă pe parcursul zilei, pentru a simula trecerea naturală de la zi la noapte și a ajuta la pregătirea corpului pentru somn.

Poți combina lumina caldă și rece în aceeași cameră?

Poți combina lumina caldă și rece în aceeași cameră pentru a crea un efect complex și plăcut de iluminare. Această combinație poate sublinia anumite arii sau obiecte din cameră și poate crea un ambient deosebit.

Încearcă să echilibrezi lumina caldă cu cea rece prin utilizarea unor surse diferite de lumină și reglarea intensității lor. De exemplu, poți folosi lumina rece pentru iluminatul general al camerei și lumina caldă pentru iluminatul punctual, cum ar fi lămpile de citit sau luminile decorative. O altă variantă este selectarea unor corpuri de iluminat cu posibilitatea de schimbare a temperaturii de culoare. Astfel, vei avea flexibilitatea de a ajusta lumina în funcție de nevoile tale.

În final, alegerea dintre lumina caldă și lumina rece în dormitor depinde de preferințele personale, de atmosfera pe care dorești să o creezi și de activitățile pe care le desfășori. Desigur, nu este obligatoriu să alegi între ele, ci poți combina cele două tipuri de lumină pentru a beneficia de avantajele ambelor. Astfel, poți crea în dormitor un mediu confortabil și plăcut, potrivit pentru relaxare, odihnă și chiar diverse activități.

Sursa:

  1. Summer, Jay , and Dr. Pranshu Adavadkar. “What Color Light Helps You Sleep?” Sleep Foundation, 25 May 2023, www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/what-color-light-helps-you-sleep#:~:text=Bright%20and%20cool%2Dcolored%20light. accesat la daa de 29.01.2024

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.