Lăcrimare excesivă: simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
Lăcrimarea abundentă poate cauza înroșirea ochilor, usturimi la nivel ocular, vederea încețoșată, stricarea machiajului sau alte situații neplăcute. Află ce este epifora, ce o cauzează, cum să recunoști simptomele asociate cu acestă afecțiune, cum poate fi pus un diagnostic și ce opțiuni de tratament există.
Ce este epifora (lăcrimarea excesivă)?
Epifora, cunoscută și sub denumirea de lăcrimare excesivă, este o afecțiune oculară caracterizată de producerea și eliminarea necontrolată a unei cantități abundente de lacrimi, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie.
Lăcrimarea excesivă poate avea un impact negativ asupra calității vieții. Aceasta poate provoca disconfort ocular și jenă constantă, afectând în mod negativ vederea și activitățile zilnice. De asemenea, poate fi un semn al unei afecțiuni de bază care necesită tratament, cum ar fi infecții oculare, alergii sau boli cronice de ochi.
Cauzele lăcrimării excesive
Epifora poate apărea din mai multe cauze, prezentate într-un articol publicat de Healthline:
- obiecte străine în ochi – lăcrimarea excesivă apare în încercarea organismului de a elimina impuritatea de la nivelul ochiului;
- alergii la polen, praf, păr de animale etc.;
- infecții și inflamații oculare, cum ar fi conjunctivita, uveita, blefarita și keratita;
- sinuzită – infecție a sinusurilor;
- obstrucția (înfundarea) unui canal lacrimo-nazal;
- schimbări la nivelul pleoapei;
- ochi uscați;
- expunerea la soare puternic și vânt;
- utilizarea îndelungată a dispozitivelor digitale;
- răceli și gripe;
- răni la nivelul feței sau nasului.
Simptomele asociate lăcrimării excesive
Disconfortul ocular este unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu lăcrimarea excesivă. Totodată, persoanele afectate de epifora pot resimți o senzație de durere ascuțită, mâncărime, arsură sau corp străin în ochi.
Lăcrimarea abundentă poate fi însoțită de umflarea pleoapelor, vedere neclară, sensibilitate la lumină, roșeață sau vase de sânge mărite la nivelul ochilor. Conform The Eyelid Institute, epifora poate trece de la sine în anumite cazuri (răceală, alergii ș.a.), însă ar trebui să mergi de urgență la un control de specialitate dacă te confrunți cu simptome grave.
Cum se diagnostichează epifora?
Dacă lăcrimezi abundent și, eventual, observi unele simptome prezentate mai sus, programează-te la un consult optometric sau oftalmologic. Specialistul va examina ochii și pleoapele, pentru a descoperi cauza epiforei. De asemenea, poate verifica sinusurile și canalele lacrimo-nazale.
Pentru a măsura cantitatea de lacrimi și calitatea acestora, specialistul poate realiza diferite teste de lăcrimare. Este important să menționăm că aceste metode de diagnosticare sunt utilizate în funcție de necesitățile individuale ale pacientului și de simptomele prezentate.
Opțiuni de tratament pentru lăcrimarea excesivă
Potrivit Healthline, lăcrimarea excesivă poate trece de la sine. Dacă este necesar un tratament, acesta diferă în funcție de cauza care a determinat apariția epiforei:
- îndepărtarea corpului străin din ochi;
- evitarea alergenilor (polen, ambrozie etc.) și ameliorarea lăcrimării excesive cu tratament medicamentos (antihistaminice, decongestionant nazal, imunoterapie, spray nazal pentru alergii);
- picături sau creme cu antibiotice pentru tratarea infecțiilor și inflamațiilor;
- antibiotice sau intervenție chirurgicală pentru canale lacrimale blocate.
Lăcrimarea excesivă poate fi doar un disconfort, însă poate semnala și probleme de sănătate mai seriase. Din acest motiv, este esențial să descoperi cauza și să aplici modul adecvat de gestionare sau de tratare.