La ce să te aștepți de la birourile viitorului

0

În ultimii doi ani, companiile și angajații au învățat că pot supraviețui și prin munca remote. Supraviețuirea nu echivalează însă cu performanța, iar sistemul work-from-home nu este nici pe departe unul sustenabil. În consecință, munca în format hibrid – parțial de acasă, parțial de la birou – a câștigat tot mai mult în popularitate. În prezent, aproape trei sferturi dintre angajații din România lucrează cel puțin 3 zile pe săptămână de la birou, cu toate că efectele pandemiei nu au fost depășite complet. În aceste condiții, clădirile de birouri trec sau vor trece prin multiple procese de modernizare. 

Miza pe sănătatea spațiilor de birouri

Aproape nicio afacere nu va fi imună la nevoia de transformare și, indiferent de nevoile pe termen lung sau scurt, șansele ca spațiile de lucru să se schimbe radical sunt tot mai mari. Principalele teme de discuție și strategia de employer branding din interiorul organizațiilor sunt legate de flexibilitate, posibilități multiple de lucru și, nu în ultimul rând, de limitarea riscurilor pentru sănătatea angajaților. 

Cei care au revenit la birou vor să se simtă mai în siguranță și consideră că spațiile de lucru au nevoie de noi tehnologii. Liviu Tudor, proprietar român de spații de birouri, a dezvoltat certificarea IMMUNE Building Standard™, care cuprinde 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale. Printre ele sunt incluse lămpile UV de dezinfectare, senzorii de măsurare a calității aerului, sistemele de purificare a aerului și apei, ce elimină toate tipurile de virusuri, camerele de izolare și carantinare și multe altele. Criteriile și tehnologiile care stau la baza standardului IMMUNEau ca scop principal gestionarea pe termen lung a potențialelor amenințări de tip patogen, protejarea rezidenților clădirilor de birouri și susținerea excelenței în mediul de business. 

Regândirea spațiilor de birouri

În urmă cu zece ani, aproape nimeni nu auzise de spațiile de coworking, dar acestea au devenit cu timpul foarte populare. La începutul pandemiei, ideea de a aduce oameni din companii diferite să împartă spațiile comune ale unei clădiri de birouri părea de neconceput. Spațiile de coworking au supraviețuit însă și vor deveni tot mai importante în perioada următoare, atât pentru micii antreprenori și freelanceri, cât mai ales pentru marile organizații. Sistemul work-from-home va coexista cu ele. După ce au descoperit avantajele muncii remote, mulți dintre angajați își vor dori să se bucure în continuare de ele. Pentru alții, lucratul de acasă a reprezentat un motiv suplimentar de stres. În acest context, spațiile de coworking se vor poziționa pentru a uni aceste perspective diametral opuse. Tot mai multe companii optează sau se gândesc să apeleze la astfel de soluții, prin care să asigure o flexibilitate mai mare a muncii și, în același timp, să-și eficientizeze costurile.

De asemenea, se va pune tot mai mult accent pe nevoile emoționale ale angajaților. Birourile satelit, situate în zone diferite ale orașului și care să le ofere membrilor echipei posibilitatea de a se deplasa pe distanțe mai scurte fac parte din planurile pe termen lung ale organizațiilor. În plus, și spațiile de lucru clasice vor fi regândite pentru a le oferi angajaților confortul din propria locuință. Cafeneaua-birou, zonele de relaxare dotate cu fotolii sau canapele confortabile, sălile de ședințe de dimensiuni reduse, terasele și zonele verzi din jurul clădirilor de birouri – toate acestea vor contribui la starea de bine și la încurajarea creativității și a colaborării dintre oameni. 

Așadar, birourile viitorului vor avea la bază inovația și atenția sporită la nevoile oamenilor. Vor oferi mai multă siguranță sanitară, dar, în același timp, și flexibilitate, și un mediu care să încurajeze creativitatea și productivitatea. 

Sursa foto: Unsplash.com/Brooke Cagle

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.