La ce folosește amidonul de porumb?
9 beneficii surprinzatoare ale amidonului de porumb
Amidonul de porumb isi gaseste loc in orice bucatarie, fiind adesea folosit ca agent de ingrosare in supe, sosuri si multe alte preparate culinare. Acest ingredient, insa, face mai mult decat atat si are mai multe beneficii si utilizari surprinzatoare dincolo de bucatarie.
Amidonul nu ar trebui sa lipseasca din casa, datorita numeroaselor beneficii pe care le aduce. Acest produs este extrem de versatil, dupa cum se va putea observa din urmatoarele informatii.
Folosit pentru a calma iritatiile
In cazul unor iritatii ale pielii, cum ar fi arsurile solare sau mancarimile cauzate de diversi factori, se poate folosi amidon de porumb pentru a le calma si pentru a diminua senzatiile de disconfort. Acesta poate fi aplicat pe piele sub forma de pasta, cu ajutorul unei dischete de bumbac. De asemenea, poate fi pudrat pe piele in cazul persoanelor sensibile care se irita de la gulerul camasilor aspre sau de la bijuterii. Este un remediu accesibil si convenabil, fiind un ingredient care se regaseste in aproape orice bucatarie.
Eficient impotriva transpiratiei
Acest ingredient provenit din interiorul semintelor de porumb are numeroase utilizari ingenioase, printre care si eficienta impotriva transpiratiei. Persoanele care au ramas fara deodorant si au nevoie sa gaseasca o alternativa rapida isi pot tampona pielea cu putin amidon, care ii va proteja cateva ore impotriva transpiratiei. Persoanele care prefera o alternativa naturista pentru deodorantul din comert isi pot face propriul deodorant cu amidon acasa, amestecand ulei de cocos, bicarbonat de sodiu, amidon si o picatura de ulei esential pentru un miros placut. Aceasta varianta este naturala si mai putin costisitoare.
Poate fi folosit ca sampon uscat
Samponul uscat din comert poate fi inlocuit cu amidonul de porumb. Acesta este eficient impotriva grasimii si se pudreaza o cantitate mica pe radacinile parului, dupa care se periaza usor. Totusi, aceasta intrebuintare a amidonului de porumb se potriveste cel mai bine persoanelor cu parul deschis la culoare.
Ajuta la dezlegarea nodurilor
Oricat de surprinzator ar parea, pudrarea unei cantitati mici de amidon de porumb peste nodurile sireturilor strans legate poate face minuni. Amidonul va reduce frictiunea dintre fibrele sireturilor si va provoca slabirea nodului.
Oja mata cu ajutorul amidonului
Un finisaj mat al unghiilor se poate obtine cu ajutorul unei cantitati mici de amidon. Pe o farfurie sau pe o hartie se toarna cateva picaturi de oja peste care se presara amidon de porumb si se amesteca cu o pensula. Oja se aplica imediat si dupa uscare va avea un aspect mat.
Indeparteaza petele de grasime de pe pereti si haine
Clasicele pete de grasime, prezente in orice bucatarie, pot fi indepartate prin frecarea cu amidon de porumb cu ajutorul unei carpe moale. Poate fi de folos si in cazul petelor de grasime de pe haine. Acesta trebuie presarat deasupra petei si lasat sa actioneze cateva ore, dupa care trebuie indepartat.
Eficient impotriva mirosurilor neplacute
Transpiratia picioarelor poate fi combatuta prin presararea de amidon de porumb peste acestea. Avand o putere ridicata de absorbtie a umiditatii, amidonul ajuta la mentinerea uscata a picioarelor. Afectiunea pediatrica denumita piciorul atletului poate fi remediata cu ajutorul amidonului.
Indeparteaza mirosul neplacut al cartilor vechi
Tuturor le place mirosul autentic al paginilor unei carti, insa odata cu trecerea anilor acestea pot capata un miros destul de neplacut si intepator. Pentru a elimina acest miros, se poate presara amidon de porumb intre paginile cartii, care trebuie curatat dupa o zi.
Curata petele de sange si petele de cerneala
O pata de sange poate fi indepartata sau cel putin estompata cu ajutorul amidonului de porumb. Acesta trebuie preparat sub forma de pasta si frecat usor pe zona patata. Haina trebuie pusa la soare si dupa uscare, amidonul se indeparteaza cu ajutorul unei periute. In cazul petelor de cerneala de pe covor, se poate face un amestec de amidon si lapte care se aplica ulterior pe zona patata. Dupa cateva ore se curata cu o perie si se aspira.
Depozitarea amidonului
Amidonul de porumb absoarbe umezeala, motiv pentru care trebuie neaparat pastrat intr-un loc uscat, ferit de umiditate si de sursele de caldura. Se recomanda pastrarea intr-un loc uscat si racoros. Acesta poate fi depozitat impreuna cu faina, malaiul si alte ingrediente care trebuie ferite de umiditate si de soare. Singura modalitate prin care amidonul de porumb se strica este umezeala. In ceea ce priveste data de expirare, acesta poate fi folosit si dupa data indicata pe ambalaj.