Internship – o alternativa in experienta profesionala ?
Este internship-ul o alternativa in ceea ce priveste experienta profesionala ? Haide-ti sa vedem ce este in primul rand un internship si cate tipuri de internship-uri exista.
Ei bine, internship-ul este, de regula, perioada in care elevul, dar cel mai adesea studentul sau chiar un proaspat absolvent lipsit de o experienta temeinica in domeniu desfasoara o activitate pentru a dobandi cunostinte practice, lucru necesar pentru familiarizarea cu mediul de lucru, dar si pentru a vedea daca domeniul respectiv i se potriveste.
Durata unui internship este de la cateva saptamani pana la un an, dar toate acestea in functie de posibilitatea companiei de a implica persoana in cauza in activitatile sale, dar si de abilitatea persoanei de a se integra in echipa.
O clasificare a acestora se poate face in functie de obiectul internship-ului.
- Internship pentru cercetare
Se practica in principiul in anii de studiu, cel mai adesea in ultimul an, avand ca finalitate realizarea lucrarii de licenta, sau de dizertatie, dupa cercetarea unui subiect pe care studentul sau compania il alege.
- Internship platit sau neplatit
Diferentierea internship-urilor este in functie de beneficiul material si anume internship platit sau neplatit. Bineinteles ca varianta pe care un student o alege este cea in care se alege atat cu experienta cat si cu cativa banuti. Insa, din pacate, aceasta gandire ii aduce pe multi dintre ei in situatia in care nu se pot angaja, nu pentru ca nu au experienta, ci pur si simplu pentru ca nu au cunostinte.
- Internship pentru experienta practica
Presupune consolidarea cunostintelor dobandite in anii de facultate prin participarea la activitati care au la baza aceste cunostinte.
Cum te poate ajuta un internship ?
Indiferent pentru ce tip de internship optati, beneficiile pot chiar extraordinare. In primul rand ca student, sau proaspat absolvent aveti ocazia sa corelati cunostintele teoretice pe care le-ati dobandit in timpul facultatii cu aplicatii practice, la care, aveti mai greu acces in alte conjuncturi. Astfel incat, una este sa inveti dintr-un manual cum sa folosesti un anumit program, de exemplu, si alta este sa vezi si contextual in care programul in cauza este folosit la potentialul sau maxim.
Asadar, un internship pe ajuta sa inveti de la oameni care sunt profesionisti in domeniul lor si indiferent ca mai tarziu veti dori sa ajunge-ti la nivelul lor sau sa ii depasiti, ei pot fi chiar indrumatorii dumneavoastra cu privire la ceea ce ar trebui sa aspirati.