În ce constă controlul de medicina muncii, la angajare
Potrivit articolului 27 din Codul Muncii, fiecare persoană trebuie să prezinte, la angajare, un certificat medical care să ateste că este apt pentru muncă. Examenul medical de medicina muncii este efectuat pe cheltuiala angajatorului, care este implicat în proces prin completarea fișei de solicitare a examenului medical la angajare și a fișei de identificare a riscului profesional. Află în ce constă această evaluare medicală.
1. Anamneza
Consultația de medicina muncii începe cu o anamneză detaliată, în cadrul căreia se vor solicita informații despre trecutul profesional al viitorului angajat. Se vor identifica profesiile anterioare, riscurile asociate acestora și timpul cât acesta a fost expus riscurilor.
2. Examenul clinic general
În cadrul examenului clinic general, medicul va face o evaluare a stării de sănătate a pacientului și va afla detalii suplimentare despre eventualele afecțiuni cronice de care suferă acesta. Se realizează o evaluare a indicelui de masă corporală, a tensiunii arteriale, frecvenței cardiace, zgomotelor cardiace, zgomotelor respiratorii, se efectuează inspecția mucoaselor și a tegumentelor și se identifică eventualele simptome care ar putea fi asociate unor probleme de sănătate.
3. Examene medicale clinice și paraclinice
Examenele clinice și paraclinice sunt recomandate în funcție de viitoarea profesie și de factorii profesionali identificați ca elemente de risc. Acestea pot fi reprezentate de:
- Consult oftalmologic pentru testarea acuității vizuale;
- Consult ORL pentru testarea acuității auditive și a echilibrului – audiograma;
- Electrocardiograma pentru identificarea eventualelor tulburări de ritm cardiac;
- Spirometrie;
- Radiografie pulmonară;
- Analize de sânge (hemoleucogramă completă, profil lipidic, profil hepatic, profil renal, VSH, proteina C reactivă etc).
Analize pentru profesiile care beneficiază de condiții speciale
În unele profesii, anumite probleme de sănătate sunt considerate incompatibile cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, prin urmare se impun investigații suplimentare, după cum urmează:
- Angajații în domeniul rețelelor de înaltă și joasă tensiune: examen clinic, examen oftalmologic, examen ORL cu audiogramă și probe vestibulare, EKG și examen psihologic;
- Angajați în domeniul alimentar: examen clinic, coprobacteriologic și coproparazitologic;
- Angajați în domeniul producției de lactate: examen clinic, coprobacteriologic, coproparazitologic, spirometrie;
- Angajați în industria farmaceutică: examen clinic, spirometrie, teste de depistare a hepatitelor B și C, teste de depistare a infecției HIV, examene coproparazitologic și coprobacteriologic;
- Personalul medical: examen clinic, examen psihiatric, teste de depistare pentru hepatita și infecția HIV;
- Personal didactic: examen clinic, examen psihiatric, examen coproparazitologic;
- Salvatori: examen clinic, examen oftalmologic, audiograma, EKG, spirometrie, glicemie, examen psihologic.
Fișa de aptitudini – rezultate
În funcție de rezultatele investigațiilor de medicina muncii, medicul poate completa fișa de aptitudini cu unul dintre următoarele rezultate:
- Apt;
- Apt condiționat – viitorul angajat primește recomandări medicale pe care trebuie să le respecte;
- Inapt temporar – există o afecțiune care împiedică persoana respectivă să lucreze pe postul menționat, care necesită tratament și impune o reevaluare după vindecare;
- Inapt – indică incapacitatea persoanei de a se angaja pe postul respectiv.
Diagnosticul de „inapt” se asociază următoarelor situații:
- Incompatibilitate între afecțiunile persoanei examinate și cerințele postului vizat;
- Existența unei afecțiuni care pune în pericol fie sănătatea, fie siguranța angajaților;
- Existența unei afecțiuni care pune în pericol securitatea unității și calitatea produselor sau a serviciilor furnizate;
- Existența unui risc pentru sănătatea populației.
Mențiuni speciale pe care merită să le cunoști
Există unele informații mai puțin cunoscute de către publicul larg, în legătură cu obligațiile și drepturile angajatului și angajatorului, legate de consultația de medicina muncii.
- Salariații cu program în 3 schimburi sau care lucrează exclusiv pe timp de noapte necesită examenul medical gratuit la angajare și examene periodice ulterioare;
- În cazul angajaților cu program de noapte care suferă de probleme de sănătate legate de acest program, angajatorul are obligația de a-i trece la un program de zi;
- Este interzis ca medicul sau angajatorul să le solicite femeilor efectuarea testului de sarcină înainte de angajare.
Scopul examenului de medicina muncii este de a identifica problemele de sănătate care ar putea pune în pericol angajatul sau rezultatele muncii sale și de a-i proteja, totodată, pe angajat și pe angajator.