Idei pentru sport și mișcare în viața agitată din mediul urban

0

În mod tradițional, cele mai multe persoane din mediul rural nu își pun problema necesității de a face mișcare și de a practica sport pentru sănătate, căci viața de zi cu zi implică mult efort fizic, chiar și doar în gospodărie și în jurul acesteia. În schimb, la oraș, lucrurile stau foarte diferit. Nu întâmplător există multe săli de fitness, iar obezitatea și alte afecțiuni legate de stilul de viață sedentar sunt tot mai prezente și în România. Stresul, considerat adesea boala secolului, accelerează astfel de probleme, în lipsa unui timp dedicat activităților fizice.

Cum să faci sport și mișcare în general, chiar dacă ai poate un job la birou sau o viață de zi cu zi în care depinzi de drumurile cu mașina? Acționează și, încetul cu încetul, schimbă unele obiceiuri ce țin de rutină. Pentru sport și mișcare în viața agitată din mediul urban, există multe idei, trebuie doar să analizezi cum pui în practică unele dintre acestea, în funcție de profilul tău personal.

 

Sport de bază

În primul rând, setează-ți targeturi zilnice sau/și săptămânale (dar realiste, nu exagerat de optimiste din start) cu privire la timp alocat mișcării și activităților fizice. Ai putea ieși o oră în parc să alergi sau pur și simplu să mergi – mers sportiv sau mers clasic, ambele ajută. Îți poți instala o aplicație care contorizează pe smartphone numărul de pași – te va mobiliza foarte bine. Ai nevoie de cel puțin 5,000 de pași pe zi, ideal minim 10,000 de pași zilnic pentru o viață activă. Nu uita de echipament sportiv adecvat, mai ales de pantofi sport/snickerși – poți comanda simplu și avantajos dintr-un magazin sport online. La acest capitol, te poate ajuta, alternativ, și o brățară smart fitness.

 

Preferi ciclismul?

Cumpără o bicicletă și fă ture prin oraș, indiferent dacă ai benzi speciale pentru bicicliști sau trebuie să folosești infrastructura rutieră normală. Din nou, există aplicații care îți monitorizează traseele, cu numărul de kilometri efectuați pe bicicletă. Dacă preferi ciclismul de interior, alege o bicicletă fitness pentru acasă. Aceasta afișează în mod automat numărul de kilometrii parcurși, numărul de calorii consumate și eventual alte informații interesante.

 

Sport regulat

Dacă observi că metodele de mai sus nu funcționează sau dacă preferi în plus ceva mai intensiv, înscrie-te la o sală de fitness din apropiere sau mergi cu prietenii să practicați un sport în mod regulat – de exemplu fotbal, baschet, tenis sau înot. Pentru natație, există tot mai multe cluburi și piscine interioare, deschise tot timpul anului.

 

Mișcare prin activitate cotidiană

La unele persoane, funcționează combinarea unor misiuni utile. Spre exemplu, știi că ai de făcut niște treburi într-o zi: de mers la cumpărături, de ajuns la un ATM, la bancă, de plătit facturi etc. Evită mașina sau transportul în comun, mergi pe jos în aceste locuri. Vei face mișcare și te vei bucura de mai multă sănătate.

 

Alimentația

Alimentația este, de asemenea, importantă, spun specialiștii. Dacă eviți mâncarea fast food și alegi alternative mai sănătoase (cât mai des poți încerca și variante vegetariene sau vegan), vei avea mai multă energie vitală, nu vei mai resimți oboseala atât de puternic și astfel vei putea să practici mai mult sport în orice zi din săptămână. Și nu uita, să te rezumi la a privi la TV evenimente sportive nu înseamnă că faci sport sau mișcare.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.