Hiperhidroza (transpirația excesivă). De ce apare și ce poți face pentru a o trata

0

Hiperhidroza este o afecțiune frecventă caracterizată prin transpirația în exces, care nu este cauzată de activitatea fizică intensă sau de temperaturile ridicate. Hiperhidroza poate fi de două tipuri: primară, adică fără o cauză cunoscută, sau secundară, ca urmare a unei afecțiuni sau tulburări metabolice (diabet, menopauza, tulburări psihice, etc.). Hiperhidroza poate afecta diferite părți ale corpului (palme, tălpi, spate, axile, etc.). Află în continuare mai multe despre hiperhidroză și despre cum poate fi ținută sub control această afecțiune.

Cauzele hiperhidrozei și diagnostic

Transpirația este procesul corpului care ajută la reglarea temperaturii interne. Când temperatura corpului crește, sistemul nervos trimite semnale glandelor sudoripare pentru a răci corpul.

În cazul hiperhidrozei primare, semnalele nervoase sunt transmise în mod defectuos către glandele sudoripare, fără o cauză externă evidentă. Acest lucru duce la o hiperactivitate a glandelor sudoripare și la transpirație excesivă în mai multe zone ale corpului. Episoadele au loc, în general, cel puțin o dată pe săptămână. În hiperhidroza secundară, cauza este de natură medicală sau indusă de anumite medicamente. De asemenea, factorii genetici pot favorita apariția hiperhidrozei.

Pe baza anamnezei și a examenului fizic medicul specialist va stabili diagnosticul de hiperhidroză. Acesta poate solicita și teste suplimentare pentru a exclude alte condiții medicale care pot provoca transpirația excesivă. Printre opțiunile de tratament pe care medicul le poate recomanda se numără și o serie de injectii cu botox pentru hiperhidroza.

 

Cum funcționează injecțiile cu botox în cazul hiperhidrozei

Toxina botulinică ajută la reducerea transpirației prin blocarea semnalelor creierului către glandele sudoripare. Injecțiile cu toxină botulinică vor fi administrate în zonele afectate de hiperhidroză. Principalul avantaj al acestui tratament este eficiența sa. Injecțiile cu toxină botulinică reduc transpirația excesivă cu până la 90%.

Tratamentul cu toxină botulinică poate fi efectuat și de către un chirurg plastician. Procedura durează aproximativ 30-45 de minute, iar efectul injecțiilor durează de obicei câteva luni și poate fi observat încă din prima săptămână după injecții. Tratamentul poate fi reluat dacă este necesar, în funcție de evoluția afecțiunii.

În timpul procedurii, se administrează aproximativ 15-20 de injecții în zonele afectate ale corpului. Pacienții trebuie să fie informați cu privire la posibilele efecte secundare, care sunt normale în cazul unei astfel de proceduri. Printre aceste efecte secundare se numără: durere, roșeață sau mâncărime în locul în care a fost administrată injecția, dureri de cap sau greață, slăbiciune musculară în zona de tratament. De asemenea, este posibil ca o parte a corpului să producă mai multă transpirație, pentru a compensa zona tratată. Aceste simptome vor dispărea în câteva zile de la tratament.

 

Bibliografie:

  • www.nhsinform.scot, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/hyperhidrosis/, accesat la 21.03.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17113-hyperhidrosis, accesat la 21.03.2024;
  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152, accesat la 21.03.2024.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.