Ghid pentru drumeții: 5 sfaturi pentru începători
Tocmai ce te-ai decis să îți începi aventura în lumea drumețiilor, dar nu știi de unde să începi? Este normal ca pentru prima dată să ai multe întrebări și să îți faci griji cu privire la anumite aspecte, însă aceste detalii nu ar trebui să stea în calea ta. Pe măsură ce timpul va trece și te vei obișnui cu drumețiile, vei vedea că este cel mai bun mod de crea o conexiune cu natura. Așadar, iată 5 sfaturi pentru începători!
1. Alege o cazare strategică
Deși poate că până acum nu te-ai gândit la acest aspect, o cazare care să îți ofere acces facil la diferite trasee montane este ideală, mai ales dacă ești la început. De exemplu, o cazare cabana forma A situată în Brașov, reprezintă o alegere foarte bună, întrucât poziționarea sa este benefică pentru drumeții. Poți alege traseul Plaiul Foii, refugiul Șpirlea, care are o durată de cel mult 2 ore. Acest traseu poate fi un început ideal pentru un începător.
2. Fii realist în privința traseului
Al doilea sfat este să fii cât mai realist în ceea ce privește alegerea traseului. Trebuie să iei în considerare faptul că, fiind pentru prima dată, nu vei putea face față la un traseu lung și epuizant. Înainte de a pleca, informează-te despre durata de parcurgere, nivelul de dificultate și reperele de orientare înainte de a începe drumeția.
3. Pregătește-ți lucrurile esențiale
Există numeroase aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te gândești ce anume trebuie să iei cu tine. Este esențial să ai la tine apă și diferite gustări, precum: batoane proteice, nuci, fructe proaspete sau uscate. De asemenea, o lanternă, harta zonei, spray împotriva insectelor și o trusă de prim-ajutor sunt lucruri importante și, chiar dacă pentru prima dată nu vei avea nevoie de unele dintre ele, este necesar să le ai la tine tot timpul atunci când alegi să parcurgi diferite trasee montane Romania.
4. Verifică vremea
Verifică prognoza meteo! Probabil acesta este cel mai important sfat. Este de la sine înțeles că un traseu cu o vreme plăcută va fi mult mai agreabil față de cel parcurs atunci când plouă. De asemenea, pot exista situații periculoase, căci un vânt puternic poate face drumeția mult mai riscantă.
5. Evită să faci lucruri nepotrivite
Nu lăsa niciodată gunoi în urma ta. Acest lucru, pe lângă că este nepoliticos și creează un aspect vizual neplăcut al potecilor, poate să îi îndemne și pe alți oameni să facă exact același lucru. Gunoiul trebuie să îl iei cu tine până găsești un coș de gunoi în oraș. Totodată, evită să faci zgomot. Drumețiile sunt, în special, pentru cei care vor să exploreze și să aibă parte de liniște.
Acestea au fost cele 5 sfaturi pentru cei care sunt la început în aventura drumețiilor. Deși sunt mult mai multe subiecte de acoperit, le vei descoperi pe măsură ce capeți experiență. Dacă ții cont de aceste sfaturi, vei putea să te bucuri de traseele parcurse și de ceea ce are natura de oferit.