Euphoria pune într-o lumină nouă angoasele vechi ale adolescenței

0

E ceva în legătură cu adolescența care ne face pe toți să fim un pic nostalgici, un pic visători… iar noul show HBO Euphoria, care spune povestea unui grup eclectic de adolescenți prin intermediul unui personaj-narator central, nu se dă în lături de la a exploata asta.

Euphoria e un serial a cărui primă serie de-abia s-a încheiat, bazat pe un alt show, israelian, și e creat de Sam Levinson, fiul lui Barry Levinson. Este, în același timp, o poveste despre cum arată adolescența în zilele noastre, cu tot ce a venit ea dintotdeauna la pachet (sex, droguri, conflicte, alcool, stări emoționale dubioase), dar și cu ce e nou acum pentru ea – Internet, imagini extrem de sexualizate utilizate ca monedă pentru atenție și dragoste, revenge porn și toate celelalte orori’ care au decurs de acolo.

Show-ul debutează chiar cu povestea eroinei sale principale, Rue (jucată de foarte talentata Zendaya), o tânără de 17 ani care a scăpat ca prin urechile acului de o supradoză și care și-a petrecut o mare parte a vacanței de vară la dezintoxicare, și continuă lărgindu-și perspectiva până la a-i include pe câțiva dintre colegii lui Rue, fiecare cu problemele și angoasele proprii. Pe parcursul celor 8 episoade ale primului sezon, Rue ia rolul naratorului omniscient și un pic pretențios, și prin ochii ei îi vedem pe colegii ei de liceu desfășurându-și dramele.

În tot timpul în care am privit Euphoria, nu am putut să nu îmi amintesc de dramele propriei adolescențe, dar în același timp am fost fascinată de turnura modernă pe care acestea par că o iau odată cu tehnologia – dar nu numai cu ea, ci și cu apariția unui discurs extrem de articulat, pe care generația mea…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.