Documentele necesare pentru achiziția sau împrumutul unui autovehicul

0

Achiziționarea unei mașini este o activitate solicitantă, indiferent de câte ori ai mai făcut-o înainte. De la calcularea bugetului și găsirea mașinii potrivite și până la întocmirea tuturor documentelor, sunt mulți pași de urmat. Urmează etapele înscrierii mașinii, care te costă timp și, de cele mai multe ori, și nervi. Iar dacă este vorba despre un autovehicul second-hand, procesul de achiziție și înmatriculare s-ar putea să ți se pară chiar mai anevoios. Însă, la final, te vei bucura de mașina mult dorită și vei da uitării tot stresul acumulat până în acel punct.

 

Așadar, atunci când te decizi să achiziționezi o mașină, va trebui să iei în considerare, pe lângă costurile curente de întreținere, reparații și combustibil, și aspectele legale, ce țin de achiziționarea, înscrierea și utilizarea mașinii.

 

Iată care sunt cele mai importante documente auto despre care trebuie să știi, în calitate de proprietar sau viitor proprietar al unui autovehicul. 

 

   1. Contractul de vânzare cumpărare 

Atunci când achiziționezi o mașină second-hand, este de preferat este să completezi contractul de vânzare cumpărare în format digital, pentru a evita eventuale interpretări ce ar putea reieși ca urmare a completării de mână. După completare, contractul va fi multiplicat de 4 ori. Originalul și fiecare copie vor fi semnate de cumpărător și de către vânzător.

 

Vânzătorul va prezenta Direcției de Taxe și Impozite contractul și cele 4 copii, unde va achita taxele și impozitele necesare. Vânzătorul datorează impozit auto pentru autovehicul și pentru anul în curs; astfel, indiferent în ce moment al anului vinde mașina, pentru a o putea înstrăina, este necesară plata impozitului.

 

Exemplarul original al contractului îi va rămâne cumpărătorului, iar cele 4 copii vor ajunge una la vânzător, două la direcțiile fiscale ale vânzătorului și cumpărătorului și una la Serviciul Înmatriculări.

 

Este important să nu plătești contravaloarea mașinii până când nu primești cele 3 copii ale contractului vizate de către organele fiscale competente.

   2. Talonul mașinii

Documentul care atestă dreptul de proprietate asupra unui vehicul se regăsește sub forma unui certificat de înmatriculare a vehiculului. Acest document este, de asemenea, cunoscut sub denumirea de „talonul mașinii”. Formatul talonului autovehiculul tău depinde de data la care a fost efectuată ultima schimbare de proprietate sau de vechimea autoturismului. 

 

La achiziționarea unei mașini second-hand, după ce vei primi 3 copii ștampilate ale contractului de vânzare, vânzătorul va completa în talon numele cumpărătorului, apoi va semna și data talonul. Dacă autoturismul este achiziționat de la o persoană juridică, atunci talonul va fi și ștampilat. După această etapă, autoturismul va trebui înmatriculat, în decurs de 90 de zile de la data completată pe talon.

   3. Contractul de comodat auto

Dacă ai achiziționat un autoturism personal și dorești să îl utilizezi în interes de serviciu, vei avea nevoie de un contract de comodat auto

 

Contractul de comodat reprezintă o formă de închiriere cu titlu gratuit a unui autoturism, pentru a fi utilizat de către angajatul unei firme.

 

Proprietarul mașinii împrumută, practic, autoturismul comodatarului (cel care va beneficia ulterior de autoturism). Perioada de timp pentru care va fi valabil acest împrumut va fi stabilită de către cele două părți implicate și va fi stipulată în contractul de comodat.

 

Conform legii, obligația achitării impozitului sau a asigurării obligatorii îi revine celui ce împrumută mașina.

 

Un alt aspect important, privind încheierea unui contract de comodat auto, vizează situația în care autoturismul este achiziționat în leasing, iar contractul de leasing se află încă în derulare. În acest caz, pentru a putea încheia un contract de comodat auto, va fi necesar acordul firmei de leasing.

   4. Cartea de identitate a mașinii

Cel mai important document al unui autovehicul îl reprezintă cartea de identitate a acestuia. Este un document fără de care un autoturism nu poate fi înmatriculat și utilizat pe drumurile publice. 

 

Autoritatea care emite cartea de identitate a unei mașini este Registrul Auto Român, care, prin eliberarea acestui document, atestă faptul că autovehiculul corespunde cerințelor tehnice și de siguranță pentru a putea circula.

 

Datele ce se regăsesc în cartea de identitate se referă la proprietar și la caracteristicile autoturismului. Deși nu este un document pe care îl utilizezi foarte des, este extrem de important să nu îl pierzi, întrucât, fără cartea de identitate, mașina nu poate fi nici măcar radiată din evidența organelor fiscale.

 

În concluzie, înainte de a achiziționa o mașină second-hand sau atunci când intenționezi să închiriezi un autoturism în interes de serviciu, este recomandat să fii informat despre aspectele legale ce reglementează circulația pe drumurile publice și despre rolul documentelor autovehiculului. În acest fel, te asiguri că achiziția unui autovehicul sau utilizarea acestuia se desfășoară în condiții de legalitate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.