Dezinfectarea apei – o activitate esențială pentru orice piscină
Oricine își dorește să aibă în piscină o apă limpede și curată, iar pentru aceasta este necesară aplicarea cu regularitate a unor tratamente cu substanțe menite să mențină pH-ul apei în limite normale și să distrugă microorganismele.
Aceste tratamente sunt esențiale, pentru că apa din piscină nu se schimbă foarte des, ci la un interval de câțiva ani. Este evident că în tot acest timp calitatea apei se depreciază dramatic dacă nu sunt folosite tratamente pentru dezinfectare, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt acestea și ce rol au.
Clorinarea
Clorul se numără printre cele mai cunoscute substanțe dezinfectante, prin urmare este folosit frecvent și pentru tratarea apei din piscină. Este o soluție ieftină și eficientă dacă este administrat în doze corespunzătoare și în condițiile în care pH-ul apei a fost reglat în prealabil, pentru a se menține între valorile de 7,2 și 7,6.
Există însă și unele inconveniente legate de utilizarea clorului, iar acestea constau în mirosul neplăcut specific acestei substanțe și în faptul că apa astfel tratată poate provoca iritații ale pielii persoanelor mai sensibile. De asemenea, există și persoane alergice la clor, care pot avea diferite neplăceri dacă vor utiliza o piscină dezinfectată cu o astfel de substanță. Nu în ultimul rând, pot apărea și usturimi alele ochilor în cazul în care în apă a fost „scăpată” o cantitate mai mare de clor decât cea necesară.
Tratamentul cu oxigen activ
Pentru a elimina inconvenientele enumerate mai sus, există alternativa tratării cu dezinfectanți fără clor a apei din piscină, iar soluțiile cu oxigen activ fac parte din această categorie. Substanța activă este peroxidul de oxigen, care este la fel de eficient precum clorul, distrugând bacteriile și alte microorganisme prezente în apa din piscină.
Însă, spre deosebire de clor nu are acel miros deranjant, nu provoacă iritații ale pielii și nici usturimi ale ochilor, fiind totodată inofensiv pentru persoanele alergice.
Un alt avantaj constă în faptul că poate fi folosit în apele cu un conținut mare de fier fără ca apa să capete o culoare maroniu-roșiatică, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor cu clor, din cauza oxidării.
Dezinfectarea cu brom
Bromul este o altă substanță dezinfectantă folosită pentru tratamentul apei din piscină, însă doar în anumite condiții. Spre deosebire de alte substanțe similare, își păstrează eficiența și în apă caldă, motiv pentru care este folosit cu precădere pentru bazinele tip SPA.
Nu are miros specific și nici nu provoacă alergii, însă are un mare inconvenient care constă în faptul că se evaporă foarte ușor sub influența razelor solare. Din această cauză, nu poate fi folosit decât pentru piscinele de interior, pentru că la exterior se va evapora înainte de a-și face efectul.
Electroliza cu sare
Această procedură nu presupune folosirea unor substanțe adăugate în piscină, fiind necesar un electrolizator care se instalează pe circuitul apei și câteva kilograme de sare. Cu cât salinitatea apei este mai mare, cu atât metoda este mai eficientă, întrucât constă în transformarea sărurilor în clor natural, care acționează după cum am menționat mai devreme.
Un curent de joasă tensiune transmis prin intermediul electrolizatorului descompune sarea (clorura de sodiu) în molecule de sodiu și clor, iar astfel apa se dezinfectează în mod natural datorită clorului.
Pentru ca procedura să fie eficientă, este nevoie de o concentrație de sare ce variază între 1 și 4 kilograme pe metru cub de apă, în funcție de cât de des este folosită piscina și de numărul de utilizatori.
Pur și simplu, sarea se pune în apa din piscină la începutul sezonului cald, iar dacă e nevoie, cantitatea se mai completează pe parcurs.
Alte metode pentru dezinfectarea apei sunt hidroliza, ionizarea și sterilizarea cu raze ultraviolete, însă acestea sunt utilizate mai rar, întrucât investițiile în echipamentele specifice sunt destul de costisitoare.
Indiferent de metoda pentru care optezi, parametrii apei din piscină trebuie să fie monitorizați constant, având grijă ca aceștia să se mențină permanent în limitele optime.