De ce să-i oferi copilului tău jocuri de matematică? 3 beneficii importante
Copiii descoperă lumea întâi prin intermediul simțurilor și apoi o cunosc îndeaproape prin joacă. Deși ar putea să pară doar simple prilejuri de distracție, cei mici învață enorm prin intermediul jocurilor. Ei pot pătrunde inclusiv în fascinanta lume a matematicii și a numerelor prin activități utile și distractive de acest fel.
Prin intermediul jocurilor de matematică, juniorii deprind încă de la vârste mici abilități care le vor fi de folos mai târziu în viață: gândirea logică/rațională și capacitatea de a se descurca în situații complexe.
Iată ce alte beneficii importante obții dacă îi vei oferi și tu copilului tău prilejul de a-și extinde astfel de aptitudini folosind jocurile de matematică.
1. Jocurile de matematică dezvoltă abilități motrice
Jucăriile educative pentru cei mici sunt special concepute pentru a le solicita acestora atenția, răbdarea și concentrarea. Folosind instrumentele potrivite pentru fiecare vârstă, ei deprind abilități utile oricând în dezvoltarea lor.
De exemplu, jocurile cu numere sau cuburi de lemn pe care le folosesc la vârste mici, între 1-3 ani, le dezvoltă acestora abilități motrice. Printre acestea: coordonarea ochi-mână, atenția distributivă dar și alte deprinderi mai fine, precum mișcări mai precise.
Tot prin intermediul acestor metode educaționale cum sunt și cele din setul de jocuri de matematică pentru copii de la De-a Joaca, ei învață să clasifice și să ordoneze, să recunoască formele geometrice și numerele. Ei pătrund astfel treptat, de mici, în universul fascinant al științei complexe de mai târziu.
2. Copiii îmbină utilul cu plăcutul
Copiii înțeleg cel mai bine atunci când îmbină utilul cu plăcutul. De aceea, le sunt de folos jocurile educative care utilizează noțiuni de matematică sau din știință. Prin intermediul jocurilor, cum sunt cele cu numărătoare din lemn cu bile sau cu plăcinta fracțiilor colorate de exemplu, ei se familiarizează de mici cu operații aritmetice de bază sau cu tehnici de calcul rapid. De asemenea, în acest fel exersează din plăcere adunarea, înmulțirea sau alte operațiuni mai complicate.
Folosind jocurile logice de acest fel, cei mici au posibilitatea să înțeleagă la un nivel mult mai intuitiv noțiuni teoretice pe care le vor învăța ulterior la școală. Având în minte imagini vizuale ale operațiilor cu numere, ei au deja fixate anumite concepte abstracte, care pentru alți copii se pot dovedi prea complexe.
3. Jocurile educative extind orizontul cunoașterii
Jocurile de matematică și, în general, orice jucării educaționale extind orizontul de cunoaștere al celor mici. Dacă prin intermediul unor astfel de instrumente ei vor deprinde anumite noțiuni și le vor înțelege, vor dori să procedeze la fel și cu alte tipuri de cunoștințe.
Prin intermediul jocurilor educative, copiii vor dori să afle mereu mai mult, să citească liber sau să rezolve singuri anumite probleme deoarece li se va părea simplu. Cu fiecare problemă de matematică rezolvată în joacă, ei au satisfacția că și-au pus mintea la contribuție și au găsit singuri soluții, chiar dacă, uneori, le-ai mai oferit indicii pe parcurs.
Matematica prin joc se dovedește o activitate plăcută, atractivă și utilă pentru copii. De la recunoașterea formelor geometrice până la operațiuni complexe, ei se obișnuiesc de mici cu universul fascinant al numerelor.
Găsește un loc pentru jocuri educative pe raftul cu obiectele pe care micuțul tău le îndrăgește și îl vei ajuta să-și dezvolte imaginația, creativitatea și gândirea logică încă de mic!