De ce ai nevoie de glafuri la ferestre?
Casa se comportă ca un monolit, nu doar la nivel de materiale de construcții, ci și la nivel de finisaje. Tâmplăria casei este responsabilă de închiderea construcției față de mediul exterior, funcționând ca o barieră de protecție atunci când vine vorba despre pierderile de căldură. Glafurile vin în completarea tâmplăriei, asigurând un plus de protecție, însă, rolul lor este mai vast..
Glafurile sunt elemente constructive care protejează pervazele
Apa care se acumulează din precipitații poate pătrunde în structura din beton sau din zidărie a casei. Materialele de construcții folosite pentru realizarea unei locuințe au o structură oarecum poroasă, acesta fiind și motivul pentru care ai nevoie de hidroizolații. Pentru ca apa să nu se infiltreze în structura de beton a pervazului este necesar ca acesta să fie acoperit.
Cele mai bune glafuri sunt cele din piatră naturală, chiar dacă piața de profil oferă nenumărate alte opțiuni. Dacă tot cele din piatră naturală te atrag mai mult, poți găsi glafuri pe piatraonline.ro care îți vor confirma că acesta este unul dintre cele mai bune materiale. Nu de alta, dar un glaf din piatră naturală este mai rezistent decât un unul realizat din orice alt material de construcții.
Reține că glafurile nu se dispun drept, ci în plan ușor înclinat, tocmai pentru a permite scurgerea apei. Tot din acest motiv, adesea, glafurile din piatră naturală sunt prelucrate astfel încât să aibă un șanț pe suprafața inferioară, pentru ca apa să se scurgă puțin mai departe de fundația casei.
Glafurile oferă un aspect deosebit casei tale
Piatra naturală are duritate foarte mare și rezistență direct proporțională. În funcție de tipul pietrei naturale, poți alege și finisajul dorit, întrucât vei găsi o gamă amplă de culori potrivite pentru orice îți dorești.
- Granitul este un material pestriț, ușor identificabil după aspectul de tip sare și piper (multe picățele colorate, în nuanțe mai închise).
- Marmura se recunoaște după venatura unică excepțională, ce nu poate fi copiată.
- Travertinul este și el unic în felul său, având un model deosebit și nuanțe delicate, apropiate de culoarea lemnului natur.
Dacă alegi unul dintre aceste materiale pentru glafuri, vei oferi un aspect special casei tale, indiferent de tipul finisajului ales (tencuială decorativă, vopsea lavabilă, etc.). Este important, totuși, să ai în vedere asocierea corectă a nuanțelor. Dacă nu ai încredere în gusturile tale sau, pur și simplu, nu ai timp, poți solicita ajutorul unei firme specializate în domeniul amenajărilor sau pe cel al designerilor de interior.
Glafurile oferă susținere tâmplăriei
Tâmplăria este, în mod normal, foarte bine încastrată în structura peretelui, însă, în timp, această susținere scade sub greutatea proprie a ansamblului vitrat. Din acest motiv, este nevoie de un plus din punct de vedere al rezistenței, lucru care poate fi realizat doar dacă sunt montate glafurile în dreptul tâmplăriei. Se recomandă ca acestea să fie realizate din materiale cât mai rezistente, tocmai pentru a putea oferi susținerea necesară. Din acest punct de vedere, din nou, piatra naturală câștigă teren, tocmai pentru că rezistența sa nu scade de-a lungul timpului.
Glafurile închid punțile termice din zona ferestrelor
Acolo unde sunt ferestre, există, întotdeauna, o punte termică, obligatoriu de izolat. Chiar dacă izolezi clădirea, dar nu pui glafuri la ferestre, nu înseamnă că, neapărat, zona nu va mai face schimb de căldură cu exteriorul.
Important este ca glaful să închidă partea inferioară a tâmplăriei, constituind, de fapt, un mijloc de acoperire a unei zone pe unde aerul cald ar putea migra, cu ușurință, spre exterior.