Cum scapă un narcisist abuzând oameni, dar având o imagine de persoană cumsecade
Acești cameleoni au multiple fețe, una mai înșelătoare decât alta, pe care le prezintă alternativ în funcție de persoana cu care au de-a face. Ei pot vorbi cu dezinvoltură despre aproape orice subiect și se pot insinua în orice grup social, devenind extrem de repede populari. Dar mai mereu au și o miză, respectiv acea persoană înzestrată cu empatie, compasiune, loialitate și integritate. De ce? Pentru că o persoană narcisică invidiază, de obicei, pe oricine le este superior, iar în mintea lor acea persoană devine o amenințare pentru ei, care trebuie eliminată. Narcisistul simte că trebuie să saboteze rapid o astfel de persoană.
Din păcate, „ținta” își dă seama repede cu cine are de-a face, vede dincolo de masca narcisistului, dar nu e în stare să facă mare lucru, fiind sedusă de farmecele lui și mult prea conectată afectiv cu el. O astfel de formă de abuz se întâmplă în toate tipurile de interacțiuni și relații umane, de la cele romantice până la cele profesionale și familiale, practic în orice situație în care narcisistul este în poziția de a manipula o altă persoană.
Așadar, cum e posibil ca un narcisist să fie atât de manipulator, dar cu toate astea să fie, totuși, perceput ca o persoană de treabă?! Narcisiștii sunt foarte pricepuți la gestionarea propriei imagini. Ei își laudă victimele în public, iar în spatele ușilor închise le minimalizează și le critică, sabotându-le încrederea în propria persoană. Narcisistul poate provoca reacții emoționale la ceilalți, suficient de puternice încât să-i facă pe aceștia să pară instabili emoționali. Aceasta este o metodă clasică prin care narcisistul își abuzează victimele:…
Citeste continuarea AICI