Cum sa tii la distanta pericolele de tip patogen si sa iti pastrezi sanatatea

0

Siguranta la domiciliu este extrem de importanta atat pentru a-ti pastra sanatatea mintala, cat si pe cea fizica. Actiunile casnice obisnuite, realizate in mod corect, te pot ajuta sa creezi un mediu prietenos la tine acasa si sa faci fata cu brio amenintarilor de tip patogen.

Un sistem imunitar puternic te ajuta sa treci mai usor peste problemele de sanatate, iar pentru a obtine acest lucru trebuie sa fii atent, printre altele, la alimentatie, la odihna si la factorii de stres.

Somnul este foarte important pentru refacerea organismului dupa fiecare zi. In cazul in care dormi doar cate patru ore pe noapte, de pilda, corpul tau este foarte obosit, iar actiunile pe care le faci sunt asemanatoare cu ale unei persoane aflate in stare de ebrietate. Totodata, este important sa stii ca somnul nu se recupereaza, astfel ca este indicat sa iti stabilesti o rutina de odihna si sa dormi, in medie, opt ore pe noapte. Pe de alta parte, daca dormi mai mult de noua ore si te trezesti obosit, este recomandat sa mergi la medic, intrucat ai putea avea o problema medicala.

Un somn bun are de-a face si cu amenajarea dormitorului. De la calitatea saltelei si a pernei pana la intensitatea luminii si a zgomotului, fiecare detaliu conteaza pentru un somn linistit. Salteaua potrivita este cea care ia forma corpului tau si iti mentine greutatea intr-un mod optim, iar perna ar trebui sa iti sustina coloana vertebrala, astfel incat sa nu te trezesti dimineata cu dureri de spate ori de cap. In cazul in care calatoresti mult, ia in calcul achizitionarea de topper saltele, pentru a dormi confortabil oriunde te-ai afla. Acestea pot fi ortopedice din bumbac, cu efect de racorire sau din spuma cu memorie ori latex. Totodata, incearca sa dormi intr-o camera intunecata si nu folosi gadgeturile (laptop, tableta, smartphone) si electrocasnice (televizor) inainte de culcare.

Pentru a-ti mentine corpul sanatos este nevoie sa te odihnesti suficient, dar si sa elimini bacteriile din locuinta.

Cum sa elimini bacteriile

Pentru unii, calcarea hainelor este un mod de a se relaxa. Pentru altii, este o corvoada. Insa, pentru toti este o modalitate eficienta de a ucide bacteriile. Foloseste un fier de calcat cu aburi atat pentru a netezi hainele, cat si pentru a mentine imbracamintea curata.

Cu toate ca spalarea hainelor la temperaturi ridicate ar trebui sa ucida majoritatea germenilor, unii sunt rezistenti si continua sa traiasca pe hainele tale. In plus, daca lasi hainele sa se usuce in mod natural, afara, multe dintre bacterii pot ramane pe ele. Cea mai buna modalitate de a scapa de acesti intrusi este prin calcare. Caldura de la fierul de calcat va distruge bacteriile pentru totdeauna.

Somnul este esential pentru a-ti mentine organismul sanatos si oamenii petrec mare parte din viata odihnindu-se. Insa, patul se transforma, adesea, intr-un camin confortabil pentru virusuri si bacterii, de aceea este necesar sa acorzi o atentie deosebita curatarii lenjeriei. Specialistii recomanda spalarea lenjeriei cel putin o data pe saptamana. De exemplu, fetele de perna spalate cu o saptamana in urma au de peste 17 mii de ori mai multe bacterii decat vasul de toaleta. De aceea, improspatarea lor frecventa este esentiala.

De asemenea, una dintre cele mai eficiente metode de a preintampina aparitia bolilor este prevenirea multiplicarii germenilor pe piele. Acest lucru il poti realiza foarte usor cu ajutorul unui sapun antibacterian.

 

Realizarea in mod corect a treburilor casnice reprezinta o necesitate nu doar pentru a asigura confortul (fizic si vizual) al locuintei, ci si pentru a tine la distanta factorii de risc pentru sanatate. Totodata, odihna si alimentatia contribuie la intarirea sistemului imunitar si mentinerea organismului sanatos.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.