Cum să congelezi legumele, pentru a te bucura de ele și în extrasezon

0

Pe măsură ce se apropie iarna, varietatea de legume disponibile în piețele românești se diminuează, iar singurele de care te mai poți bucura sunt rădăcinoasele sau cele de import. Din fericire, există o metodă eficientă cu ajutorul căreia poți consuma legumele tale preferate chiar și în extrasezon.

Vorbim despre congelarea lor după metode sigure, care le ajută să se păstreze într-o formă cât mai bună. Dacă poftești la salată de vinete, plăcinte cu dovleac și orice alt preparat chiar și în miezul iernii, iată cum poți congela eficient legumele:

Ia-ți o combină frigorifică

Dar nu orice combină, ci una cu o capacitate mare de stocare. Totuși, dacă ai nevoie să congelezi peste capacitatea medie a unui frigider normal, te poți uita la oferta de lazi frigorifice clasa A+++. Iar pentru a reduce consumul de energie cât mai mult, asigură-te că ai congelatorul plin. În acest fel, aerul rece nu va mai circula atât de mult și va fi nevoie de mai puțină energie pentru răcirea alimentelor. Așadar, aprovizionează-te cu legume, congelează pâinea și tot ce consideri potrivit.

Răcește alimentele înainte de congelare

Pentru a nu crește inutil temperatura din congelator, este important să nu introduci în el alimente calde. În acest fel, vei evita și ca celelalte mâncăruri deja depozitate să nu se decongeleze la contactul cu cele calde.

Nu recongela mâncarea

Dacă ai dezghețat un aliment, nu este recomandat să îl recongelezi. Atunci când alimentele sunt dezghețate, bacteriile se pot înmulți rapid, în special la temperatura camerei. Dacă le pui în congelator din nou, bacterile supraviețuiesc și este mai probabil să atingă niveluri dăunătoare la a doua decongelare. Singura metodă recomandată de recongelare este atunci când deja ai gătit termic alimentele respective.

Menține controlul porților

Congelează alimentele în porții de dimensiuni realiste, altfel vei fi nevoit să dezgheți cantități mult prea mari, chiar și atunci când gătești pentru o familie de trei, patru membri.

Nu congela alimente vechi

Principalul scop al congelării este să îți păstrezi alimentele proaspete pentru cât mai mult timp. Ceea ce înseamnă că legumele trebuie congelate atunci când sunt proaspete, și nu când deja au câteva zile de la cumpărare.

Etichetează fiecare pungă

Chiar și o persoană cu o memorie foarte bună poate uita anumite detalii. De aceea, în momentul în care congelezi alimente, scrie pe pungă data la care a fost congelat și conținutul ei. De asemenea, pentru a diferenția alimentele gătite de cele crude, poți folosi două markere de culori diferite – o culoare să fie pentru cele crude, în timp ce cealaltă culoare să fie pentru cele deja gătite.

Folosește pungi pentru congelare

Cele mai bune pungi pentru congelarea alimentelor sunt cele cu fermoar sau care se resigilează, neapărat de o calitate superioară. Evită-le pe cele alimentare, tip sul, deoarece sunt mult mai subțiri și nu au un sistem de închidere eficient.

Nu deschide ușa în caz de urgență

Dacă a avut loc o pană de curent sau congelatorul s-a defectat, evită să deschizi ușa, pentru ca alimentele să se păstreze congelate pentru 24 de ore. Prin deschiderea ușii, căldura pătrunde mult mai ușor și riști să pierzi toate alimentele depozitate de-a lungul verii.

Indiferent de ce alegi să congelezi, este bine să ții cont de regulile de mai sus și să nu uiți că până și alimentele congelate au un termen de valabilitate și nu pot fi păstrate ani la rând în lăzile frigorifice.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.