Cum poți să-ți ajuți părinții și bunicii de la distanță

0

Atunci când părinții sau bunicii tăi au ajuns la o vârstă venerabilă, iar tu te afli în străinătate, cu obligații profesionale și familiale, precum și cu restricții impuse de contextul sanitar actual, atunci este destul de probabil să simți neputință, mai ales când aceștia au nevoie de ajutor. 

De altfel, nu mai e un subiect tabu faptul că pandemia a adâncit stările de singurătate ale seniorilor, chiar și în cazul în care aceștia locuiesc în aceeași țară sau chiar oraș cu rudele de gradul I. Bolile, limitările, includerea lor în categorii „vulnerabile”, dorința acestora de a se simți iubiți prin dovezi factuale și prezență fizică, dorul de a fi martori ai unor evenimente frumoase, amânate sau restrânse, toate acestea contribuie la starea lor emoțională.

Conform unui studiu recent, demarat de unul dintre liderii în cercetarea de piaţă din România, peste 1,5 milioane de vârstnici din România suferă de singurătate. Astfel, în țara noastră, seniorii cu vârste de peste 65 de ani, printre care poate sunt părinții și bunicii tăi,  reprezintă o comunitate sensibilă. De multe ori, reprezentanții acesteia sunt și stigmatizați, din cauza unei mentalităţi învechite și perpetuate, conform căreia bătrânețea este echivalentul unei perioade de solitudine, lipsă de activitate. Dacă apare și situația în care copiii și nepoții sunt plecați în străinătate, lucrurile se complică în mod semnificativ. Cu toate acestea, distanța nu înseamnă distanțare, iar dacă îți dorești, poți să le arăți dragostea și recunoștința celor dragi și fără a le fi aproape fizic. 

În ce fel? Probabil deja ai aflat de unul singur cum poți să o faci, însă te putem inspira cu câteva recomandări adaptate vremurilor prezente.

Asistență profesională

Să luăm ca exemplu o situație ipotetică. Părinții tăi locuiesc la zece kilometri de Timișoara, sunt bănățeni care nu ar da pentru nimic în lume locul în care au construit o casă, au educat copii, au cultivat pomi. Cu toate acestea, se simt neajutorați, poate suferă și de o boală frecventă printre vârstnici, cum ar fi artrita reumatoida, o afecțiune care poate provoca dureri articulare și leziuni în întregul corp, ba chiar imobilizare la pat. În această situație, un sprijin financiar nu este suficient pentru că bătrânii au nevoie de ajutor specializat, de un personal care să știe să trateze o escară, să țină sub control boala, să îi stopeze evoluția, să procure produse de igienă speciale și medicamente. O soluție utilă, responsabilă și inspirată poate fi apelarea la un ajutor de ingrijire a batranilor in Timisoara, care să se ocupe de mesele, îngrijirea personală și medicală adaptată condiției beneficiarilor. În plus, poți apela la aceste servicii și poți plăti facturile online.

O rețea locală de persoane la care să puteți apela

E important să ai și persoane pe care vă puteți baza, în imediata proximitate a părinților, măcar vecini sau prieteni de-ai tăi care îi pot vizita regulat, care îi pot ajuta în procurarea alimentelor și îi pot răsfăța cu un desert. Cu toate acestea, este nevoie să îți iei mai multe măsuri de siguranță și să ții cont de prima recomandare, având dorința de a nu-i expune pe cei dragi vreunui risc. În condițiile date, apelarea la prieteni, rude și alte cunoștințe poate reprezenta o soluție de rezervă, dar nu mai mult de atât, căci nu poți ști dacă toți aceștia sunt imunizați, dacă acordă o atenție deosebită prevenției sau dacă, la rândul lor, iau contact cu foarte multe persoane noi prin natura jobului sau a altor împrejurări sociale.Neapărat să ții legătura cu medicul de familie și cu cei specialiști, să ai dosarul lor medical în format electronic și să te asiguri că bătrânii au o agendă de telefon și în format fizic cu toate numerele de telefon de care au nevoie.

Pe lângă toate acestea, arată-le că îți pasă, că le ești alături chiar și prin intermediul comunicării mediate de Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger și Apple FaceTime. Ba, uneori, le poți trimite chiar și o vedere sau o scrisoare din orașul în care locuiești. Până la urmă, ei sunt exponenții unor alte generații și se vor bucura sincer de acest gest și de faptul că sunt în gândurile tale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.