Cum îți susții copilul înainte de o intervenție chirurgicală?

0

O intervenție chirurgicală provoca stări de anxietate, teamă și confuzie atât în cazul părinților, cât și în cazul copiilor. Bineînțeles, perspectiva unui copil asupra acestei experiențe depinde foarte mult de vârsta acestuia. Pentru un prunc, ideea de a nu fi în preajma părinților este dură și poate provoca stări intense de teamă. Un adolescent înțelege mai bine în ce constă o operație și o spitalizare, însă, acest lucru nu înseamnă că nu îi este teamă și nu are nevoie de susținere. Indiferent de vârstă și gen, copilul care urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale are nevoie de suport emoțional din partea părinților și altor persoane apropiate. În cazul în care copilul tău urmează să fie operat, iată cum trebuie să îl susții.

  • Scapă de propriile temeri!

Este normal să-ți fie frică pentru copilul tău. Poate te gândești la modul în care va accepta el situația, la cum va decurge intervenția sau la perioada de recuperare a acestuia. Înainte de a-l susține pe el, este important să te lămurești și să te încurajezi pe tine însuți. În caz contrar, copilul simte că e ceva în neregulă și ia de la tine starea de anxietate. 

Discută cu chirurgul pediatru detaliile intervenției chirurgicale și spitalizării (procedură, recuperare, îngrijire, riscuri, posibilitatea de a te interna împreună cu puiul, orele de vizită etc.). De asemenea, îți poți expune temerile în fața medicului, care te poate încuraja. Poți discuta și cu persoanele apropiate, cum ar fi partenerul de viață, deoarece acestea îți pot oferi sprijinul emoțional de care ai nevoie.

  • Informează-ți copilul!

Este important să nu îi ascunzi copilului că va fi operat și să îl anunți din timp în legătură cu ceea ce urmează să i se întâmple. El trebuie să se acomodeze cu ideea, astfel încât intervenția să nu reprezinte un șoc. 

În cazul copiilor mici, aceștia trebuie anunțați cu o zi sau două înainte de programarea pentru intervenție. Ei au nevoie de explicații cât mai simple, cum ar fi: „Mâine mergem la spital, iar doctorul te va face bine.”.

În cazul preșcolarilor, aceștia pot fi anunțați cu 3-5 zile înainte de operație. În zilele care urmează, vor avea timp să pună întrebări.

Școlarii trebuie anunțați cu 1-2 săptămâni înainte de operație, iar adolescenții trebuie să fie informați imediat ce se face programarea, pentru ca înțeleg mai bine ce li se întâmplă. 

  • Obișnuiește-l cu spitalizarea, prin joc!

Copilul mic poate fi obișnuit cu perioada spitalizării și cu anestezia, prin jocuri de rol. Poți utiliza o trusă medicală de jucărie, bandaje și mască medicală, în timp ce te prefaci că îngrijești o jucărie de pluș. Astfel, copilul știe la ce să se aștepte în spital (bandaje, perfuzie, medicamente, ascultație cu stetoscopul, injecție). 

  • Programează un tur al spitalului!

Discută cu echipa medicală și află dacă instituția medicală permite turul spitalului înainte de intervenție. Personalul medical îi poate prezenta saloanele, instrumentele medicale și ce se întâmplă într-un spital.

  • Ascultă-l și clarifică-i nelămuririle!

Este important să-ți încurajezi copilul să pună întrebări și să se deschidă în fața ta. Acesta poate părea în regulă, însă, poate avea stări interioare pe care și le inhibă, iar, în ziua intervenției, se poate instala panica. Asculta-i cu atenție temerile și alege cu grijă cuvintele, astfel încât să îl faci să înțeleagă și să îi alungi frica. 

  • Amintește-i de operație și ajută-l să se pregătească!

Amintește-i de operație în seara dinaintea programării și ajută-l să își facă bagajul. Încurajează-l să își aleagă lucrurile de care are nevoie, inclusiv anumite jucării care îl ajută să fie calm sau pijamalele preferate. Lenjeria de pat personală îl poate face să se simtă mai confortabil în spital, dacă este permis ca aceasta să fie adusă.

  • Stai mai mult în prezența lui, la spital!

Prezența părinților este foarte importantă pentru copii în astfel de momente. Pentru a limita timpul pe care acesta îl petrece în lipsa ta, asigură-te că ești în salon imediat după ce acesta iese din terapie intensivă. În acest mod, copilul se va trezi lângă tine, ceea ce îl va ajuta să rămână calm. De asemenea, este indicat să te internezi împreună cu juniorul, dacă acesta este de vârstă mică. 

 

În concluzie, copilul trebuie susținut de către părinți înainte de o intervenție chirurgicală, astfel încât experiența să nu fie traumatizantă. Urmează aceste sfaturi, pentru ca puiul să treacă bine peste procedură.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.