Cum îţi regăseşti echilibrul după un burnout

0

Există din ce în ce mai multe avertismente din partea psihologilor în ceea ce priveşte pericolele burnoutului, supranumit şi sindromul epuizării profesionale. Contrar temerilor multor manageri şi directori, telemunca nu a dus la scăderea productivităţii, ci a avut un efect neaşteptat: creşterea numărului de ore suplimentare cu o medie de 1,5 ore pe zi, comparativ cu perioada în care angajaţii mergeau în fiecare zi la birou. Nu este de mirare că şi numărul de cazuri de burnout a crescut. Dacă aceasta este şi problema ta, iată ce ai putea face ca să îţi dobândeşti echilibrul fizic şi emoţional. 

Lectura

Lectura este o excelentă modalitate de a te relaxa şi de a-ţi schimba ideile. Ca să te detaşezi de problemele de la serviciu, caută carti de citit din cu totul alt domeniu sau încearcă volumele de ficţiune. Aceasta poate fi o oportunitate excelentă să afli mai multe despre domenii care ţi-au stârnit interesul. Un studiu realizat în 2009 a constatat că 30 de minute de lectură ajută la scăderea tensiunii arteriale, a pulsului şi calmează stările de anxietate sau depresie la fel de eficient ca exerciţiile de yoga.

Ritualuri de relaxare

În timpul zilei, când te simţi copleşit de probleme, este de preferat să faci o pauză pentru a te linişti. Acesta poate fi momentul potrivit pentru un mic ritual de relaxare. Poţi opta pentru câteva exerciţii de stretching sau poţi să te bucuri, pur și simplu, de un moment de linişte, savurând un ceai calmant de iasomie şi ascultând muzică liniştitoare. După un astfel de moment de relaxare te vei simţi mult mai pregătit să îţi reiei munca. 

Un somn de calitate

Când te confrunţi cu un burnout, ai nevoie de cât mai multă odihnă. Ca să te bucuri de un somn odihnitor, creează-ți o mică rutină de seară. Poţi începe cu un duş cald, după care să savurezi un ceai care ajută la relaxare, cum ar fi cel de muşeţel sau levănţică. Nu uita să aeriseşti bine dormitorul înainte să mergi la culcare şi să stai departe de tabletă, telefon sau televizor cu cel puţin o oră înainte să te bagi în pat. 

Atenţie la dietă

O dietă echilibrată te poate ajuta foarte mult atunci când treci printr-un burnout sau eşti în faza de recuperare. Când suntem foarte stresaţi, avem o tendinţă accentuată de a alege alimente bogate în zahăr şi grăsimi. Totuşi, deşi pe moment aceste alimente îţi dau multă energie, ea este consumată rapid, provocând o scădere accentuată a zahărului din organism, ceea ce, la rândul său, poate accentua starea de iritabilitate şi lipsa de concentrare. Optează pentru o dietă bogată în fructe şi legume, carne slabă şi cereale integrale. Şi nu uita să te hidratezi adecvat!

Sport

Ultimul lucru de care ai chef când treci printr-o perioadă de epuizare este să faci sport. Cu toate acestea, sportul are efecte importante asupra sănătății tale fizice şi mintale şi majoritatea psihologilor recomandă persoanelor diagnosticate cu burnout să facă mişcare. Nu este obligatoriu să-ţi faci abonament la sală. O plimbare de 30 de minute în aer liber sau câteva exerciţii moderate făcute în casă pot fi la fel de utile. O să te simţi mai relaxat şi mai dinamic după ce faci mişcare, ceea ce îţi va îmbunătăţi considerabil starea de spirit.

 

Burnoutul sau sindromul epuizării profesionale poate fi deosebit de periculos pentru sănătatea ta, aşa că dacă te simţi în permanenţă obosit, indiferent cât de mult dormi, şi incapabil să te concentrezi, nu ezita să vorbeşti cu medicul tău despre asta. Sfaturile menţionate mai sus te pot, de asemenea, ajuta foarte mult, dacă îţi faci timp să ai grijă de tine.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.