Cum îți dai seama că cel mic are nevoie de aparat dentar?
Problemele de aliniere a dinților și a maxilarului la copii sunt destul de frecvente și apar din mai multe motive. Unele sunt moștenite, în timp ce altele sunt rezultatul unor obiceiuri incorecte, al unor boli dentare sau al unor accidente. Asociația Americană de Ortodonție (AAO) recomandă ca cei mici să meargă la un dentist copii specialist în ortodonție până la vârsta de șapte ani. Cu toate acestea, anumite afecțiuni legate de creșterea maxilarului sau de erupția dinților pot justifica o vizită încă de la cinci sau șase ani. Este posibil ca tratamentul să nu înceapă atât de devreme, dar o consultație preventivă nu strică niciodată.
Există câteva semne care îți pot da de gândit și te pot determina să programezi o vizită la ortodont. Iată care sunt acestea:
- Dificultăți de mestecat sau de mușcat. Observă modul în care cel mic mestecă sau mușcă alimentele – orice schimbare în comportamentul său poate fi interpretat ca un semn al unei probleme dentare.
- Scrâșnirea dinților, mai ales noaptea. Scrâșnirea dinților poate fi un semn de nealiniere corectă a dinților și, dacă nu este tratată, poate duce la deteriorarea dinților.
- Sugerea degetelor sau alte obiceiuri orale. Obiceiuri precum suptul degetului mare pot trage dinții din față în față și pot cauza aglomerarea dinților de jos. Majoritatea copiilor încetează obiceiurile de acest gen între 2 și 4 ani, dar dacă copilul tău nu renunță la acest obicei după vârsta de 4 ani, s-ar putea ca în scurt timp să iei în considerare un aparat dentar mobil sau fix.
- Dinți înghesuiți sau prost plasați. Dinții care sunt prea apropiați sau se suprapun pot împiedica îngrijirea corectă și pot afecta sănătatea și aspectul zâmbetului celui mic.
- Deplasarea maxilarului sau trosnitul maxilarului. Sunt adesea un indiciu al alinierii necorespunzătoare.
- Pierderea timpurie, târzie sau neregulată a dinților de lapte. Pierderea dinților de lapte prea devreme poate determina deplasarea dinților în spațiile goale înainte ca dinții adulți să crească. Pierderea dinților prea târziu poate cauza, de asemenea, probleme de aliniere și spațiere.
- Dinți sau maxilare nealiniate. Alinierea greșită, denumită și malocluzie, include mușcăturile excesive, inferioare și încrucișate care pot interfera cu masticația și vorbirea.
Unele probleme ortodontice pot fi mai ușor și mai rapid de corectat dacă sunt identificate și tratate mai devreme, mai degrabă decât după ce au apărut dinții de adult sau după ce dezvoltarea facială este aproape completă. Tratamentul timpuriu este un tratament ortodontic efectuat în timp ce un copil are încă câțiva dinți de lapte, iar opțiunile pot include fie un aparat fix, fie unul mobil pentru a muta dinții, a schimba poziția maxilarului sau a menține alți dinți la locul lor. De asemenea, poate fi necesară îndepărtarea dinților de lapte pentru a favoriza o mai bună erupție a dinților adulți.
Tratamentul ortodontic nu poate îmbunătăți doar estetica zâmbetului copilului tău, ci poate preveni și potențiale probleme pe parcurs, cum ar fi deteriorarea sănătății dentare, dureri sau disconfort dentar și dificultăți în mestecat, vorbit sau îngrijirea dentară. Învață-l pe cel mic despre importanța unei igiene orale corecte și riguroase!