Cum îți dai seama că ai cancer la sân? Care sunt factorii de risc

0

Cancerul de sân este cel mai întâlnit tip de cancer descoperit în rândul femeilor din toată lumea. Află imediat care sunt cauzele, factorii de risc, semnele dar și simptomele care ar trebui să te facă să dai fuga la medic.

Cancerul de sân înseamnă creșterea necontenită a celulelor din sân și poate apărea atât la bărbați cât și la femei, dar cel mai frecvent întâlnit este la femei.

Acest tip de cancer este cel mai răspândit atât în România, cât și în alte țări. Este vital să mergem adesea la controale și să avem grijă să prevenim cancerul la sân, având în vedere că ucide 465.000 de femei din întreaga lume anual, iar numai 1,3% din cazurile noi sunt aflate în faza incipientă.

Până acum nu s-au aflat exact cauzele cancerului mamar. Specialiștii pot doar să ne spună că această boală apare atunci când anumite celule încep să crească în mod anormal.

Există de asemenea și câțiva factori de risc care te pot conduce mai aproape de această boală necruțătoare: factori de tip hormonal, de mediu și factori ai stilului de viață al fiecărei femei. De multe ori, cancerul la sân poate fi redat datorită unor mutații genetice. Pe lângă aceștia, mai există și alți factori care sunt asociați cancerului mamar, și anume: vârsta înaintată, expunerea la radiații, începerea menstruației la vârste mici, obezitatea, nașterea primului copil la o vârstă mai mare, începutul menopauzei la o vârstă mai înaintată (după 55 ani), consumul de alcool în exces, lipsa gravidității.

Primul semn pe care îl pot avea femeile și ar trebui să le ducă direct la medic este observarea unui nodul sau a unei zone de țesut mai îngroșat la nivelul sânului. Sunt și cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Acestea pot fi dureroase.

Majoritatea dintre noduli, aproximativ 90% sunt necanceroși, însă cel mai bine este să cereți părerea unui medic specialist.

Care mai sunt simptomele…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.