Cum amenajezi o grădină în stil englezesc
Grădinile englezești sunt un exemplu veritabil de eleganță, frumusețe și perfecțiune. Inspirate din natura sălbatică, îți taie respirația atunci când le privești, chiar dacă acest tip de amenajare nu pune accent pe structuri și simetrie. O adevărată simfonie de parfum și culoare, grădina englezească reprezintă un cumul de plante și stiluri care susține afirmația că simplitatea înseamnă mai mult decât rafinament. Abundența și bogăția caracterizează acest stil, de aceea este indicat să iei în considerare câteva indicații de amenajare grădină: ghid, sfaturi, idei care te vor ajuta să obții un peisaj plin de naturalețe și verdeață.
Cu un strop de romantism, multă determinare și câteva recomandări utile vei reuși să creezi un aspect regal în propria ta curte. Iată de ce trebuie să ții cont într-o grădină englezească.
Gazonul este esențial
Într-o amenajare de tip englezesc, gazonul joacă rolul principal. Acesta trebuie să ocupe o suprafață destul de mare, de la 20 până la 60% din întreaga grădină. O peluză deosebită nu este ușor de întreținut, așa că e indicat să alegi cu atenție tipul de gazon adaptat solului din curtea ta. Deoarece este elementul de bază, acesta trebuie să fie în permanență foarte bine îngrijit, des și lipsit de locuri în care se poate vedea pământul.
Ca să beneficieze de cât mai multă ploaie, gazonul se plantează primăvara și toamna, însă are nevoie și de udare regulată. Aerarea (asigurarea oxigenului în sol) și scarificarea (eliminarea resturilor vegetale din gazon) sunt, de asemenea, lucrări importante pentru a păstra frumusețea peluzei.
Optează pentru straturi luxuriante de flori
Cu cât este mai colorată și vibrantă cu atât pare mai interesantă, iar florile sunt cele care reprezintă pata de culoare dintr-o grădină englezească. Vedeta acestui stil este trandafirul, însă se mai folosește și hibiscus, hortensie, panseluțe, Phlox, gălbenele, margarete, lavandă, violete, lăcrimioare sau lupini. Trandafirii se pot planta sub ferestre sau în jurul aleilor, iar cei cățărători pot fi utilizați pentru a delimita spațiile din grădină ori pentru a crea coroane, arcade și stâlpi înfloriți.
Ai foarte multă libertate în alegerea florilor și este indicat să te bucuri de ele din belșug, dar nu uita că plantele trebuie să fie ordonate. Chiar dacă contrastele puternice sunt permise, încearcă să nu folosești mai mult de patru culori. Combină plantele pretențioase cu cele rustice, așază la soare florile care au nevoie de lumină intensă, diferențiază zona de flori decorative de cea cu plante aromatice și construiește rânduri de flori multicolore pentru un impact vizual maxim.
Plantează garduri vii
Grădina amenajată în stil englezesc nu este limitată de garduri sau ziduri, așa că dacă îți dorești o alternativă ecologică pentru a împrejmui curtea folosește tufișuri și garduri vii. Acestea vor oferi un aer specific grădinii tale și o atmosferă desprinsă din povești.
Ia în considerare plantarea unor conifere, cum ar fi molidul ori tuia, plantează garduri vii în spatele bordurii florale dacă vrei mai multă intimitate și decupează pereții verzi în forma unui arc acolo unde aceștia întâlnesc aleile. Totodată, arcada verde decorată cu flori este și ea un element comun pentru grădinile englezești.
Creează alei pentru delimitarea spațiilor
De regulă, aleile sunt realizate în mod organic din pământ bătătorit, roci, pietriș sau piatră și șerpuiesc de-a lungul copacilor și al gardurilor vii ca să ofere impresia de continuitate. Acestea trebuie să pară sălbatice, dar în același timp îngrijite, și să fie iluminate corespunzător pentru a reda un cadru feeric pe timp de noapte. Dimensiunea unei alei nu trebuie să fie mai mare de 1,5 metri, iar la întâlnirea a două sau mai multe poteci se va crea un spațiu mai larg unde să poată fi amenajată o pergolă ori alt element decorativ.
Construiește un foișor
Grădina englezească trebuie să beneficieze în mod obligatoriu și de un living în aer liber, utilizat ca spațiu de relaxare. Strâns legat de arta peisagistică britanică, foișorul victorian este unul dintre cele mai cunoscute elemente ale acestui stil.
Poți încerca o structură cu influențe orientale de tip pagodă, o pergolă sau clasica construcție rotundă. Indiferent de alegerea făcută, te vei bucura de un loc umbrit în anotimpul cald.
Folosește piese de mobilier și obiecte de decor adecvate
Este evident că foișorul va fi decorat cu piese de mobilier, însă nu trebuie să te limitezi doar la asta. Amplasează bănci din fier forjat ori din lemn de tec, rezistent la intemperii, și în altă parte a grădinii, iar în decorul terasei încorporează canapele și fotolii confortabile.
Elementele de decor simple, practice și comode vor oferi mai multă eleganță grădinii. Încearcă să folosești un obiect central, de exemplu o statuie sau o fântână arteziană. Integrează în grădină vase de piatră, clopote, căsuțe pentru păsări, un iaz ornamental sau orice alte obiecte decorative din ratan, fier forjat, piatră și lemn.
Închide ochii și respiră aerul proaspăt din propria ta oază de liniște și verdeață. Bucură-te de o curte spectaculoasă, plină de flori și arbuști care să-ți ofere relaxarea de care ai nevoie. Grădina în stil englezesc păstrează cu mândrie influențele romantice și pastorale, o astfel de amenajare fiind ideală pentru a te folosi de peisajul natural ca să aduci în prezent o mică parte din epocile trecute.