Cum alegi un vin spumant românesc? 5 recomandări
Sezonul estival este cu siguranță ocazia perfectă pentru a deveni interesat de vinurile spumante, mai ales din cauza zilelor deosebit de călduroase. Și, dacă tot vei alege un vin spumant, de ce nu unul românesc? Tot ce mai trebuie să faci este să găsești unul pe gustul tău!
Citește sfaturile următoare și descoperă gustul vinului spumant de la CramaGirboiu.ro. Cu plăcere!
Alege vinul spumant românesc în funcție de metoda de obținere
De departe cele mai populare metode de obținere pentru spumant sunt metoda tradițională și metoda charmat. De ce contează metoda de obținere? Pentru că va dicta cât de acidulat este de fapt spumantul. În cazul metodei tradiționale, vinul va fermenta în sticlă alături de drojdie și de zahăr. Este metoda preferată pentru obținerea șampaniei, producând în final un vin cu bule mai mici.
În cazul metodei charmat discutăm despre un proces de fermentare în cisterne de oțel, proces care va permite obținerea unor bule mai mari, preferate de obicei în cazul vinurilor de tip prosecco. Celelalte metode sunt metoda transferului sau metoda impregnării cu dioxid de carbon.
Alege vinul spumant românesc în funcție de culoare
Culoare spumantului este dată de tipul de struguri din care a fost obținut vinul respectiv. Așadar, vei putea descoperi vinuri spumante în nuanțe foarte diferite, de la rose pal și gălbui, până la roșu aprins. Depinde de gusturi.
Alege vinul spumant românesc în funcție de gust
Apropo de gust, poate cel mai important aspect legat de orice vin, nu doar de cel spumant are legătură cu aroma acestuia. Până la urmă trebuie să-ți placă ce bei, nu? Pe lângă arome, putem discuta despre grade de dulceață diferite. Principalele clasificări pe care le poți descoperi pe o sticlă de spumant, de la dulce la sec sunt: dulce, demisec, sec, extra-sec, brut sau brut natur. Acesta din urmă va conține cel mult 3 grame de zahăr pe litru.
Alege vinul spumant românesc în funcție de meniu
Un aspect care ține tot de domeniul gustului este și felul în care combini vinul spumant și mâncarea. Deși vinul spumant se poate bea în orice moment al zilei, chiar și în cadrul unui cocktail matinal, avem totuși câteva recomandări:
- La aperitive, cu brânză, ceapă, ouă sau roșii. Desigur, poate fi servit și alături de icre de sturion sau stridii;
- Înainte de desert sau împreună cu acesta. De exemplu, vinul spumant demisec merge de minune cu un pandișpan cu fructe;
- Pe parcursul mesei alături de gustări precum brânza și fructele, tartinele cu caviar, sau feluri de mâncare în toată regula precum salatele, fructele de mare sau carnea albă de pasăre;
- În diverse cocktailuri, de exemplu Sgroppino sau Cocktail French.
Alege vinul spumant românesc în funcție de context
Desigur, atunci când te gândești la vinul spumant îl asociezi imediat cu petrecerile și sărbătorile. Dar asta nu înseamnă că absența unor astfel de evenimente trebuie să-ți limiteze plăcerea. Poți bea un spumant românesc la o simplă ieșire cu prietenii, dacă ai primit o veste bună, dacă ai avut o săptămână grea și vrei să te răsfeți sau dacă pur și simplu așa ai tu chef.
Tu cum vei alege să te bucuri de această băutură?