Cum alegi mingea de fitness potrivită pentru tine şi cum o poţi folosi eficient
Dacă ştii cum să alegi mingea de fitness în dimensiunea potrivită, exerciţiile cu aceasta sunt extrem de benefice atât pentru cei care suferă de dureri de spate, cât şi pentru femeile însărcinate. Chiar dacă, la prima vedere, toate par a arăta la fel, mingile de exerciţii nu sunt numai de culori diferite, ci şi de dimensiuni variate, astfel încât utilizatorul să poată alege exact ceea ce i se potriveşte mai bine.
Când cumperi mingi fitness trebuie să ţii cont de dimensiunile acestora, dar şi de nivelul de confort pe care ţi-l asigură şi de calitate. Întrucât le vei folosi în diverse poziţii, dacă nu sunt atent selectate, îţi pot distruge complet rutina de exerciţii.
Cum alegi corect dimensiunea unei mingi fitness
Cu toate că o minge de dimensiuni mici este utilă pentru eficienţa anumitor exerciţii, cele mari susţin greutatea mai bine şi, dacă ai probleme cu spatele este esenţial să o alegi în funcţie de înălţimea ta.
Când stai lângă o minge de fitness umflată complet, aceasta ar trebui să treacă puţin peste nivelul genunchilor tăi. De asemenea, când stai pe ea, genunchii ar trebui să fie îndoiţi la 90 de grade, iar coapsele să fie paralele cu podeaua.
Află care este înălţime ta şi orientează-te după informaţiile de mai jos pentru a alege mingea potrivită pentru tine:
- Mingea cu diametrul de 45 cm dacă ai înălţimea sub 1.48 cm
- Mingea cu diametrul de 55 cm dacă ai înălţimea între 1.48 cm şi 160 cm
- Mingea cu diametrul de 65 cm dacă ai înălţimea între 160 cm şi 180 cm
- Mingea cu diametrul de 75 cm dacă ai înălţimea între 180 cm şi 200 cm
- Mingea cu diametrul de 85 cm dacă ai înălţimea peste 200 cm.
Situaţii speciale în care ai nevoie de o minge mai mare sau mai mică
Pe lângă reperele de mai sus, poţi reţine că sunt câteva situaţii speciale în care s-ar putea să ai nevoie de o minge mai mare decât cea recomandată pentru înălţimea ta:
Ai picioarele foarte lungi;
Eşti supraponderal şi ai nevoie de o minge de fitness care să te poată susţine;
Ai probleme cu spatele;
Foloseşti mingea doar pentru a sta pe ea sau pentru a face întinderi.
De asemenea, dacă ai picioarele mai scurte, este recomandat să alegi o minge mai mică decât cea recomandată pentru înălţimea ta.
Cum ştii că ai făcut alegerea potrivită?
Iată câteva aspecte care te vor ajuta să ştii că mingea este potrivită pentru tine. Când stai pe minge cu spatele drept:
Picioarele stau lipite de podea şi greutatea este distribuită uniform;
Genunchii sunt la acelaşi nivel cu pelvisul sau puţin mai jos şi se formează un unghi de 90 de grade sau doar puţin mai mare în zona şoldurilor şi a genunchilor;
Coapsele sunt paralele cu solul sau doar puţin îndreptate în jos;
Nu ai probleme cu menţinerea echilibrului şi nu trebuie să te apleci pentru contrabalans.
Cum influenţează greutate corporală alegerea mingiei de exerciţii?
Mingile de fitness sunt flexibile şi trebuie să îţi asigure o anumită rezistenţă în timpul exerciţiilor. De asemenea, trebui să îţi poată susţină fără probleme greutatea. Dacă eşti o persoană supraponderală, dacă ai ales mingea în funcţie de înălţimea ta, când te vei aşeza pe ea se va comprima atât de mult, încât nu vei mai avea poziţia corectă. De aceea, persoanele cu greutatea mai mare ar trebui să opteze pentru o dimensiune de minge mai mare care să le permită ca în poziţia şezut pe minge să păstreze genunchii într-un unghi de 90 de grade.
Adaptabilitatea unei mingi de exerciţii
Majoritatea dimensiunilor de mingii au şi un anumit interval de adaptabilitate. Astfel, dacă unghiurile din zona şoldurilor şi a genunchilor sunt mai mari de 90 de grade, se poate elibera aer din minge pentru a compensa şi invers.
Eliberarea aerului din minge, presiunea din interior scade, mingea se aplatizează şi, întrucât are o suprafaţă de contact mai mare cu solul şi cu corpul, poziţia devine mai stabilă. Astfel, exerciţiile de echilibru şi stabilitate devin mai uşoare şi, totodată, mai puţin eficiente.
Mingile de fitness pierd din presiunea din interior şi în timpul utilizării obişnuite, motiv pentru care trebuie umflate periodic, dar nu în exces. Dacă va fi introdus prea mult aer în minge, întrucât suprafaţa de contact cu solul şi cu corpul scade, creşte dificultatea exerciţiilor de echilibru şi stabilitate.
În ce terapii este eficientă mingea de fitness?
Exerciţiile cu mingea de fitness sunt eficiente în terapia pentru ameliorarea durerilor de spate fiind recomandate după un episod scurt de dureri, pentru îmbunătăţirea forţei musculare, a flexibilităţii şi amplitudinii de mişcare a coloanei, echilibru şi coordonare, reducerea stresului asupra spatelui.
Exerciţiile sunt simple, uşor de realizat şi nu pun presiune pe articulaţii. Facilitează mişcarea coloanei vertebrale într-un mod controlat, ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin din jurul discurilor, hrănindu-le corespunzător.
Mingea de fitness are aplicaţii nenumărate în exerciţiile de întreţinere pentru femeile însărcinate, dar şi în fitness în general.