Cum alegi chitul pentru rosturi: 4 criterii de selecție

0

Chitul de rosturi este esențial atunci când montezi gresie, faianță, mozaic, piatră naturală sau alte materiale de construcții similare. Acesta asigură etanșeitatea împotriva murdăriei și a apei și consolidează integritatea structurală a lucrării. Mai mult, culoarea pe care o alegi pentru chit poate pune în evidență anumite detalii ale plăcilor și completa armonios întregul design. Află în continuare patru criterii pe care le poți lua în considerare pentru a alege chitul de rosturi potrivit amenajării tale. 

1. Domeniul de aplicare

Primul criteriu de selecție al chitului de rosturi este în funcție de locația lucrării, în interior sau la exterior. Dacă vrei să utilizezi chitul la exterior, ca de exemplu terasă sau piscină, lianții din componența sa trebuie să asigure rezistența acestuia la umezeală, îngheț/dezgheț, intemperii și radiații ultraviolete. Pentru interior, este recomandat să alegi un chit cu proprietăți hidrofobe (de respingere a apei), care împiedică dezvoltarea mucegaiului.  

Este important să știi că există produse potrivite pentru ambele destinații. Găsești chituri pe bază de ciment pentru rosturi pentru orice tip de plăci, potrivite atât pentru chituirea pardoselilor și pereților interiori, cât și ale fațadelor exterioare, balcoanelor, teraselor sau piscinelor. 

 

2. Dimensiunea rosturilor

Consumul de chit variază în funcție de grosimea rosturilor, precum și a plăcilor de finisaj. De cele mai multe ori, ca să poți calcula necesarul de produs pe care trebuie să-l cumperi, producătorii oferă formule de calcul care includ lungimea, lățimea și grosimea plăcilor care urmează a fi chituite și lățimea rosturilor. 

Găsești pe piață chituri destinate spațiilor între plăci de până la 6 mm, 8 mm și 12 mm. Consumul se poate modifica în funcție de tehnica de aplicare, chituire pe toată suprafața sau doar în zona rosturilor. 

 

3. Culoarea rosturilor

Culoarea chitului poate sublinia anumite detalii ale plăcilor, se poate pierde în fundal sau poate deveni elementul central. Indiferent de situație, alegerea nuanței corecte a chitului este esențială pentru un design reușit al placării. Iată câteva recomandări pe care îi poți lua în considerare atunci când te hotărăști asupra unei culori: 

  • Utilizarea unor culori contrastante pentru plăci și chit oferă amenajării un efect dinamic;
  • Prin asortarea culorilor chitului cu cel al plăcilor, poți crea un aspect minimalist, continuu;
  • Pentru un design care face distincția între cele două, asortează plăcile cu o nuanță neutră a chitului, cum ar fi gri sau crem. 

Ai posibilitatea să alegi dintre o mulțime de nuanțe, de la maro, antracit și negru la roz, albastru, verde ș.a.m.d. Înainte să faci alegerea finală, este recomandat să răsfoiești catalogul producătorului și să testezi diferite combinații între culorile plăcilor și cele ale chiturilor de rosturi. 

 

4. Rezistența la agenții chimici

În spațiile unde chitul trebuie sa reziste la soluții puternice de curățare sau se impune o igienă riguroasă prin spălări intense, se recomandă utilizarea chiturilor epoxidice care pot face față la acizi. Produsele de acest gen trebuie să aibă o rezistență mecanică ridicată, indiferent că sunt folosite la interior sau la exterior. 

De cele mai multe ori, această cerință este impusă în industria alimentară, cea chimică sau la placările bazinelor cu apă termală sau de mare.

 

Așadar, chitul de rosturi are rol funcțional, dar și estetic. Pentru alegerea produsului potrivit este indicat să acorzi atenție destinației placării, dimensiunii și culorii rosturilor, precum și caracteristicilor tehnice ale acestuia. Informează-te în legătură cu opțiunile disponibile pe piață și alege chit de rosturi ideal pentru lucrarea ta. 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.