Cum alegem un compresor de aer
Alegerea unui compresor de aer poate fi copleşitoare dacă nu şti ce să cauţi şi la ce să fii atent. Acest lucru este explicat de faptul că aceste instrumente alimentează o gamă variată de utilaje şi, totodată, se folosesc la diferite aplicaţii. Pentru a-ţi asigura alimentarea corespunzătoare cu aer, va trebui să te înarmezi cu toate cunoştinţele necesare.
Iată câţiva paşi pe care îi poţi parcurge în acest sens.
Cunoaşte elementele de bază
Analizează cerinţele echipamentului pe care îl vei alimenta. Vei folosi compresorul de aer pentru utilaje, pentru unelte pneumatice sau pentru a umfla, pur şi simplu, o anvelopă? Dacă intenţionezi să foloseşti instrumente care necesită un debit mare de aer, probabil vei dori un compresor cu rezervor. În cazul în care vrei doar să umfli anvelope, un compresor portabil, fără rezervor, ar trebui să fie suficient.
Ţine cont de cerinţele de presiune
Este primordial ca la alegerea unui compresor de aer să ţii cont de cerinţele de presiune şi volum ale instrumentelor pe care le vei utiliza. Evident, instrumentele grele necesită mai multă presiune şi un volum mai mare de are. Dacă nu vei alege un compresor de aer suficient de mare pentru scopul prevăzut, va trebui să aştepţi periodic pentru ca rezervorul să se umple, iar acest lucru îţi va reduce considerabil randamentul şi eficienţa în muncă.
Înţelege tipurile de compresoare disponibile
Cel mai obişnuit tip de compresor de aer pe care îl vei găsi spre vânzare este cel cu piston alternativ. Acesta are un cilindru cu un piston care se mişca în sus şi în jos şi o supapă cu un singur sens deasupra pistonului în mişcare. Unele compresoare de aer utilizează o configuraţie dublă cu piston pentru debit sau presiune mai mare.
Un alt tip de compresor de aer este cel cu şurub rotativ. Acestea sunt concepute pentru utilizarea continuă şi sunt folosite cu instrumente care rulează timp de câteva secunde sau minute, cum ar fi cheile de lovire din aplicaţiile industriale.
Ia în calcul puterea compresorului de aer
De obicei, compresoarele de aer au puterea cuprinsă între 1.5 şi 6.5 CP. Există şi compresoare de aer cu o capacitate mai mare, dar acestea sunt rezervate aplicațiilor industriale. Utilizările la scară mică nu necesită la fel de multă putere ca cele industriale.
Află care este CFM-ul compresorului de aer
CFM-ul este o măsură a fluxului volumetric. Partea dificilă constă în faptul că CFM-ul se schimbă în funcţie de psi-ul compresorului, ceea ce înseamnă că două instrumente cu psi diferit nu vor avea neapărat CFM-ul pe care îl poţi asigura.
Ţine cont de spaţiu şi de portabilitatea compresorului de aer
Ar fi bine să te asiguri dacă poţi roti compresorul sau îl poţi ridica de pe sol dacă va fi necesar. Compresoarele de aer pot fi de dimensiuni mici, portabile, sau corpuri mari şi grele. Portabilitatea este convenabilă, dar, dacă îl vei ţine într-un colţ al garajului, poţi folosi un furtun mai lung. În acest mod poţi beneficia de un compresor de aer cu capacitate mai mare.
Ţine cont de sursa de energie
Vei putea beneficia în permanenţă de curent electric, sau vei fi nevoit să utilizezi compresorul de aer şi în locuri fără electricitate? Dacă vei avea mereu acces la o priză, poţi alege un compresor de aer cu motor electric. Majoritatea compresoarelor electrice de aer vor funcţiona pe 110V, dar sunt şi modele mai mari care funcţionează pe 240V. Află mai multe detalii înainte de a finaliza achiziţia.
Ţine cont de mobilitatea compresorului de aer
În mod alternativ, va trebui să iei în considerare opţiunile mobile ale compresorului de aer. Compresoarele de aer mobile pot folosi motoare pe benzină sau diesel şi pot fi integrate în motorul existent al vehiculului, sau pot utiliza un port hidraulic. Din fericire, există multe moduri moderne pentru a alimenta un compresor de aer.
Determina capacitatea rezervorului compresorului de aer
Dacă vei utiliza un compresor montat pe un rezervor, determină cât de mare ar trebui să fie acesta. Dacă vei avea nevoie de compresorul de aer doar pentru scurte perioade de timp, poţi alege un rezervor mic. Însă, dacă lucrezi perioade îndelungate cu compresorul de aer, vei dori că rezervorul să fie mai mare. Mărimile rezervoarelor sunt măsurate de obicei în galoane.