Coniac vs. brandy: 4 diferențe principale

0

Se poate spune că toți cei care consideră ca brandy-ul și coniacul sunt unul și același lucru au și nu au dreptate, iar pentru a nu adânci confuzia, te vom lămuri de ce. O explicație simplă ar fi faptul că „brandy” este denumirea generică folosită pentru o anumită categorie de băuturi, printre care se numără și coniacul. Prin urmare, există certitudinea că orice coniac este un brandy, însă reciproca nu este general valabilă. „Brandy” poate fi denumită și altă băutură. Iată cum stau lucrurile mai în detaliu!

Ce înseamnă „brandy”

Cum spuneam, brandy este denumirea dată unei categorii de băuturi care au în comun faptul că sunt obținute prin distilarea sucului de fructe. Sunt folosite fructe foarte bine coapte, care sunt lăsate la fermentat, după care sucul se distilează, o dată sau de două ori, și astfel se obține un brandy.

Cel mai des, brandy-urile se obțin din struguri, însă sunt folosite și mere, cireșe, pere etc. Practic, orice băutură distilată din fructe poate fi considerată brandy, indiferent de ingrediente și de zona în care a fost produsă.

Ce înseamnă „coniac”

Coniacul este și el tot un brandy, dat fiind faptul că se obține prin dubla distilare a vinului de struguri. Boabele se strivesc, iar sucul lor este lăsat să fermenteze, după care este supus unui prim procese de distilare. Urmează a doua distilare, după care băutura este pusă la păstrare în butoaie de stejar, fiind ținută la maturat cel puțin doi ani. Ținând cont de acestea, este evident că un brandy produs din alt tip de fructe nu poate fi denumit coniac, însă nu doar acest lucru face diferența.

Unde se produc aceste băuturi

Despre brandy nu se poate spune că se produce într-o zonă sau țară anume, deși există mai multe regiuni renumite pentru calitatea băuturilor obținute aici. Franța are o bogată tradiție în producția de brandy, însă nici britanicii și americanii nu se lasă mai prejos. Cu toate acestea, brandy se produce aproape peste tot în lume, inclusiv țuica și palinca de la noi, putând fi incluse în această categorie.

În schimb, coniacul se produce doar în regiunea viticolă Cognac din Franța, de la care vine și denumirea băuturii. Toate sticlele de coniac de la branduri de top provin de la producători de tradiție din această zonă, iar orice băutură similară produsă în altă parte nu poate purta această denumire (Cognac sau coniac, adaptat în limba română). Așadar, coniacul este un brandy din struguri produs doar într-o anumită regiune, dar care nu trebuie confundat cu brandy-uri similare provenind din alte zone.

 

Ce fel de ingrediente se folosesc

Producătorii de brandy care se respectă folosesc doar fructe de calitate superioară, uneori, provenind doar din anumite zone. Etapele de producție se desfășoară după un calendar bine stabilit, începând cu recoltarea și continuând cu fermentarea, distilarea și apoi punerea la maturat în butoaie.

Brandy-urile de larg consum sunt produse din fructe obișnuite, iar de multe ori procesul de producție presupune o singură distilare.

Pe de altă parte, pentru coniac se folosesc doar struguri albi din soiurile Uni Blanc, Colombard și Folle Blanche, cultivați în regiunea viticolă franceză amintită anterior. Procesul de fermentare trebuie finalizat până la 1 octombrie, iar cele două distilări au loc doar în perioada 1 octombrie – 31 martie. Chiar și lemnul butoaielor din stejar în care licoarea este pusă la maturat este selectat din păduri aflat în două regiuni învecinate.

Atât brandy-urile de calitate cât și coniacul se țin la maturat cel puțin doi ani înainte de a fi îmbuteliate; cu cât perioada de maturare este mai îndelungată, cu atât băutura va fi mai rafinată.  

 

Chiar dacă nu orice brandy de struguri poate fi catalogat drept coniac, asta nu înseamnă că este de o calitate mai slabă. Fiecare băutură are particularitățile sale, dar cel mai bine este să o savurezi și să-i descoperi calitățile, în loc să stai și să faci comparații.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.