Comanzi produse online din străinătate? Iată cum să faci alegerea corectă

0

Comerţul electronic este de-a dreptul nelimitat. Accesul la internet, plăţile online şi reţelele de distribuţie îţi oferă acces la o selecţie uimitoare de bunuri din toate domeniile. Pieţele Uniunii Europene, din Marea Britanie, Statele Unite sau Asia se întrec în oferte ocazionale de care poţi profita. Există însă şi anumite riscuri de care trebuie să te fereşti. Iată câteva sfaturi pentru a fi sigur că produsele pe care le comanzi vor ajunge la destinaţie.

Alege site-uri de încredere

Cumpărăturile online reprezintă şi o plajă generoasă pentru fraude electronice. Ca să nu cazi pradă unei astfel de tentative care îţi poate goli cardul, urmăreşte doar site-urile de încredere care vând. Primul şi cel mai simplu semn este extensia de la finalul site-ului: limitează-te la cele .com, care se menţin în topul încrederii la nivel internaţional şi sunt mai greu de clonat. Un pas următor ar fi să alegi portaluri renumite, care nu-şi compromit brandul câştigat în timp prin găzduirea infractorilor electronici. Atunci când un site obscur îţi prezintă o ofertă de nerefuzat din punct de vedere al preţului, este clar că trebuie să fii vigilent cu privire la securitatea datelor. Caută acelaşi produs pe un site de încredere, chiar dacă preţul este ceva mai mare.

Importanţa „s”-ului din https

Chiar dacă ne-am obişnuit cu World Wide Web (www.), în realitate site-urile încep cu sintagma http (HyperText Transfer Protocol). Aşa cum o arată şi numele acesta este un protocol între navigatorul web care este privit ca un client şi serviciile pe care le primeşte prin accesarea conţinutului unui site. Dacă la finalul http este adăugat şi un „s” – https – atunci navigarea este sigură, site-ul respectiv are o cheie inclusă în certificatul digital SSL, iar browserul tău îţi va recunoaşte navigarea drept sigură. De altfel, în stânga adresei din bara de navigaţie vei vedea şi reprezentarea unui lacăt, care este tot semnul garantării unei eventuale tranzacţii sigure.

Moneda în care plăteşti

Pentru cumpărăturile pe care le faci de pe site-uri internaţionale vei plăti în monedă străină. Aşadar, trebuie să cauţi un curs valutar online şi să calculezi suma reală pe care o ai de plătit. În general, băncile din ţara noastră acceptă plăţi cu cardul în orice monedă. Cu toate acestea, este bine să te limitezi la tripleta euro – dolar – liră sterlină, pentru a nu avea surprize cu privire la costul final.

Verifică politica de livrări

Orice site care se ocupă cu vânzări internaţionale are un buton cu politica de livrări. Verifică în primul rând dacă România se numără între ţările în care trimit coletul. Calculează apoi taxele de livrare şi vezi care este preţul final pe care îl vei plăti pentru produs. Dacă expeditorul nu este dintr-o ţară membră UE, există posibilitatea să ai de achitat şi vamă pentru produse. Verifică regimul fiscal al ţării din care cumperi pe site-urile autorităţilor cum ar fi customs.ro, dezvoltat de Direcţia Generală a Vămilor din cadrul ANAF. Unele companii, în special din Asia, livrează în România prin poşta internaţională cu costuri 0. Timpul de aşteptare poate fi şi de câteva săptămâni, dar ai avantajul livrării gratuite.

Plăteşte în siguranţă

Nici un site nu are nevoie de datele tale personale – CNP, data naşterii – pentru tranzacţiile online. În plus, orice plată trebuie efectuată prin redirecţionarea către un portal sigur, certificat internaţional. Ca măsură suplimentară de siguranţă, activează verificarea în mai mulţi paşi, cu ajutorul telefonului mobil, a tranzacţiilor care sunt solicitate băncii tale. Utilizarea aplicaţiilor pentru plată mobilă dezvoltate de marile companii de telefonie sau de banca emitentă a cardului te ţine departe de tentativele de fraudare online.

Cumpărăturile de pe site-urile internaţionale trebuie să se desfăşoare sigur şi eficient. Caută cele mai bune oferte, verifică în ce condiţii poţi intra în posesia bunurilor şi plăteşte în siguranţă pentru a te bucura de produse de calitate la preţuri avantajoase.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.