Colesterolul la tineri: cauze și măsuri preventive
Modificările hormonale care apar odată cu înaintarea în vârstă, creșterea în greutate, lipsa mișcării sau bolile cronice asociate, toate acestea predispun persoanele de peste 45 de ani la colesterol mărit. Totuși, nici copiii și tinerii nu sunt feriți. Iată din ce cauze crește colesterolul la tineri și ce măsuri preventive se pot lua!
Afecțiunile cardiace și colesterolul mărit sunt probleme asociate cel mai adesea adulților, vârstnicilor. Din acest motiv, multor părinți nici nu le trece prin minte să le testeze copiilor sau adolescenților nivelul colesterolului, imaginându-și că nu e cazul. Din păcate, în societatea actuală, este!
Cauzele colesterolului mărit la tineri
· Stilul de viață sedentar
Încă de mici, copiii stau cu orele pe scaun, în bancă, la școală. Acasă au teme de făcut, iar când le termină, preferă să se relaxeze în fața ecranelor. Acest stil de viață sedentar favorizează creșterea colesterolului rău.
· Obiceiurile alimentare nesănătoase
Cartofii prăjiți, pizza, dulciurile, șnițelele și alte prăjeli, mezelurile, fast-food-ul, chipsurile și sucurile sunt preferatele copiilor și adolescenților. Ele, însă, sunt bogate în grăsimi saturate și sărace în fibre, ducând la creșterea nivelului de colesterol rău. Mâncatul haotic, nesănătos, asociat cu lipsa mișcării, afectează și ele sănătatea copiilor.
· Cauzele ereditare
Unul dintre cei mai importanți factori este moștenirea genetică. Dacă în familie există persoane care au colesterolul mărit, și copiii pot fi predispuși.
· Kilogramele în plus
Un studiu din 2018 realizat în România arăta că 18,6% din copii sunt obezi, cele mai afectate grupe de vârstă fiind 10-14 ani și 15-19 ani. Cauzele țin tot de alimentație și de stil de viață. Spre exemplu, o oră petrecută de un copil la televizor duce la o creștere a prevalenței obezității cu 2%. Iar aceasta, mai departe, este în strânsă legătură cu nivelurile crescute de colesterol.
Copiilor ar trebui să le fie testat nivelul colesterolului începând cu vârsta de 9-11 ani. Apoi din nou la 17-21 ani și ulterior la fiecare 5 ani.
Când putem vorbi despre colesterol mărit la tineri
Valorile normale ale colesterolului variază în funcție de vârstă. Dacă la adulți e bine să se situeze sub 200 mg/dL, la copii trebuie să fie și mai mici.
- Nivelul optim de colesterol la copii este de sub 170 mg/dL;
- Este ușor crescut și necesită monitorizare atentă dacă se situează între 170 și 199 mg/dL;
- Peste 200 mg/dL este considerat colesterol mărit la tineri.
Ce riscuri are colesterolul crescut la tineri și copii
Efectele unui nivel ridicat al colesterolului rău nu se văd neapărat imediat, ci în timp. Copilul poate deveni un adult cu risc crescut de boli cardiovasculare, nu rare fiind cazurile de infarct sau de accident vascular cerebral la tineri de până în 30 de ani.
Colesterolul crescut la tineri: măsuri de prevenție și de intervenție
Dacă cel mic a fost diagnosticat cu un nivel crescut de colesterol sau dacă pur și simplu este în categorie de risc și vrei să previi problemele, e necesar să iei, ca părinte, următoarele măsuri:
– Dă-i un tratament naturist pentru colesterol. Spre exemplu, sunt capsule pe bază de plante care se pot administra în siguranță copiilor de peste 7 ani. Conțin extracte de anghinare, păpădie, frunze de măslin, ulei esențial de morcov, de lămâie, și frunze de mesteacăn, care reduc biosinteza de colesterol din organism, au efecte antioxidante, hepatoprotectoare. De asemenea, copiii și tinerii pot bea ceaiuri pentru colesterol, cu păpădie și anghinare, limonade îndulcite cu miere sau sucuri proaspete de grepfrut.
– Atenție la dietă! Dezobișnuiește-l pe copil / adolescent de fast-food, patiserie, sucuri acidulate și dulciuri din comerț. Gătește în casă și mâncați toți, în familie, aceeași mâncare. Când merge la școală, nu-i mai da bani de buzunar pentru ronțănele de la chioșc, ci pune-i la pachet gustări sănătoase: fructe, brioșe fără zahăr, din făină integrală, sendvișuri cu avocado.
– Trebuie făcute schimbări și în stilul de viață! Limitează-i timpul petrecut în fața televizorului sau tabletei. Cu puțin ajutor din partea părinților, poate descoperi că mișcarea în aer liber este mult mai distractivă. Du-l la înot, la fotbal, mergeți cu bicicletele, vezi ce sport îi place!
– Și copiii și tinerii pot suferi de stres la fel de bine ca adulții. Iar stresul contribuie la creșterea colesterolului. Așadar, fii atent la starea de spirit a copilului tău și ajută-l să depășească momentele dificile.
– Dacă tu, ca părinte, știi că ai colesterolul mărit, du-l periodic și pe copil la analize, căci te poate moșteni.
Nu uita că, în ziua de azi, colesterolul ridicat este o problemă serioasă și în rândul tinerilor. Nu o lăsa să se agraveze! Cu cât colesterolul se acumulează și-și produce efectele, cu atât mai greu vor fi de remediat. Sănătatea viitorului adult începe din copilărie. E responsabilitatea părintelui să vegheze asupra ei.