Cine a fost prima Rosie the Riveter, simbolul luptei pentru egalitate a femeilor

0

Rosie the Riveter este un simbol feminist recunoscut astăzi în toată lumea și care, în deceniile care au trecut de la compunerea celebrului cântec care îi este dedicat și a și mai recognoscibilului poster, nu și-a pierdut din forță. Și, deși nu o singură femeie a inspirat mitul lui Rosie the Riveter, una singură a fost prima. Iar aceea a fost Rosalind Palmer Walter – care a murit recent la vârsta de 95 de ani.

Rosalind Palmer Walter – căreia, conform New York Times, prietenii obișnuiau să îi spună Roz, și nu Rosie – s-a născut pe 24 iunie 1924 în Brooklyn, ca unul dintre cei patru copii ai cuplului format din Carleton și Winthrop (Bushnell) Palmer. Mama sa preda literatura la Long Island University, iar Rosalind a studiat la Ethel Walker School în Simbsbury, Connecticut, unul dintre primele colegii dedicate femeilor din familii din clasa superioară.

La momentul la care Rosalind termina școala, Europa se găsea deja în război, iar după SUA s-a implicat curând după atacul de la Pearl Harbor, în 1941. Astfel, Rosie a fost recrutată, la vârsta de 19 ani, ca muncitoare la Vought Aircraft Company din Stratford, unde lucra în tura de noapte, nituind carcasele avioanelor de luptă Corsair – o muncă până atunci rezervată exclusiv bărbaților.

Într-o perioadă în care foarte puține femei munceau în fabrici, povestea lui Rosalind a atras atenția unui jurnalist, care a scris despre ea, iar acel text a fost cel care i-a inspirat pe compozitorii cântecului Rosie the Riveter. Redd Evans și John Jacob Loeb au scris piesa, care a fost lansată în 1942 cu scopul de a susține moralul trupelor, dar și pe al celor care munceau de acasă pentru a susține eforturile militarilor de pe…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.