Cinci destinaţii europene înscrise în patrimoniul UNESCO menite să te inspire pentru următoarea ta vacanţă

0

În fiecare an, lista patrimoniului mondial UNESCO se îmbogățește cu zone culturale sau naturale care sunt de interes major pentru moștenirea noastră comună și care merită să fie conservate. Multe dintre aceste situri se află în Europa. Potrivit Comisiei Europene, „siturile patrimoniului european sunt puncte cu o însemnătate deosebită pentru construcția Europei de astăzi. De la începutul civilizației până la Europa pe care o vedem astăzi, aceste situri celebrează și simbolizează idealurile, valorile, istoria și integrarea europeană”.

Italia rămâne țara cu cel mai mare număr de situri listate, în timp ce Franța ocupă locul patru, precedată de Spania. Prin istoria și cultura sa, Europa este, așadar, unul dintre cele mai reprezentate continente pe lista patrimoniului UNESCO. Dacă vrei să descoperi şi tu câteva dintre cele mai reprezentative locuri ale istoriei europene, iată cinci destinaţii accesibile. 

  • Centrul istoric al Romei

Oraș etern, Roma, capitala Italiei, este un veritabil muzeu în aer liber. De la Colosseum la Forurile Imperiale, istoria Imperiului Roman se oferă în toată măreția sa. Situl înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO se extinde până la zidurile Papei Urban al VIII-lea și cuprinde mărturii istorice incomparabile, care acoperă aproape trei milenii de istorie. Este un loc pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viaţă şi care este destul de accesibil. Indiferent că alegi să călătoreşti cu maşina sau avionul, nu uita să-ţi faci şi asigurare de calatorie Italia.

  • Centrul istoric din Salzburg 

Oraşul natal al genialului Mozart, Salzburg are o cultură bogată și o moștenire care demonstrează statutul său anterior de oraș-stat. Guvernat de prinți arhiepiscopi, din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea, oraşul este supranumit Roma Nordului. Stilul său baroc flamboaiant, datorat parțial arhitecților italieni Vincenzo Scamozzi și Santini Solari, este martorul unei întâlniri somptuoase între Austria și Italia.

  • Parcul Naţional Pirin

Parcul Național Pirin, creat în 1963, în sud-vestul Bulgariei, reunește comorile naturale ale Balcanilor: munți stâncoși, păduri de pini, lacuri și cascade se succed pe o suprafață de 274 de kilometri pătraţi. Pe lângă fauna și flora specifice regiunii, există și câteva specii protejate, precum ursul brun sau capra-neagră. Vârful Vihren, cel mai înalt din regiune, are o altitudine de 2.914 metri şi există mai multe trasee spectaculoase, pe care le poţi încerca. Nu uita, înainte să pleci în concediu, să-ţi faci asigurare calatorie Bulgaria.  

  • Butrint, Albania

În sudul Albaniei, nu departe de Saranda, se află orașul antic Butrint. Listat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1992, parcul a fost creat oficial în 2000. Acest sit arheologic este o mărturie valoroasă a diferitelor civilizații care s-au succedat în Albania, încă din timpuri preistorice: de la greci la romani, trecând prin venețieni. Multe trasee de drumeții traversează parcul situat într-o zonă mlăștinoasă, în care trăiesc multe specii pe cale de dispariție.

  • Acropolele din Atena

Acropolele din Atena reprezintă una dintre cele mai frumoase moșteniri pe care Grecia Antică ni le-a lăsat moștenire. Acest sit găzduiește cele mai importante temple ale acestei civilizații: de la Erechtheion până la templul Athenei Nike, fără să uităm de celebrul Parthenon. Construit între 447 și 432 î.Hr., este primul monument al Antichității construit în marmură. Arhitectura sa a fost o sursă de inspirație pentru multe alte clădiri din întreaga lume, precum Adunarea Națională din Paris sau Curtea Supremă a Statelor Unite din Washington.

Aşadar, dacă te interesează istoria continentului şi vrei să vezi unele dintre cele mai emblematice locuri din Europa, inspiră-te din lista noastră de destinaţii destul de aproape de România, așa încât să poţi călători chiar şi cu maşina, în cadrul unui city break. 

 

Sursa foto: Pexels.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.