Cernobîl: serialul care ne arată cum se poate repeta istoria
Pentru generația mea, dezastrul de la Cernobîl trăiește încă în memorie. Probabil că e primul mit major pe care l-am văzut născându-se, chiar dacă la o vârstă foarte mică. De atunci îmi amintesc de pastile de iod, de cearșafuri umede puse în ferestre (ca să ne apere de ce?) și de interdicția de a ieși din casă, mai ales când era soare, dar nu mai știu pe ce durată s-a întins ea. Tot de atunci îmi amintesc cum fiecare caz de cancer sau leucemie din zonă era atribuit accidentului nuclear atât de apropiat, fără însă ca cineva să ne explice vreodată cu adevărat despre ce era vorba.
Despre Cernobîl și toate dezastrele, accidentale sau provocate de ignoranță sau de rea voință, care l-au însoțit este vorba în noua miniserie HBO cu același nume, un film care se vrea un soi de document istoric, scris de Craig Mazin și regizat de Johan Renck. Până la acest moment sunt disponibile trei dintre cele cinci episoade și nu aș vrea să dau spoilere (spoilere pentru un dezastru despre care, totuși, există informații peste tot!).
Filmul are în centru trei personaje: Valery Legasov, un om de știință care investighează accidentul și care ajută la găsirea unei soluții pentru diminuarea consecințelor (jucat de Jared Harris), fiziciana Ulana Khomyuk (Emily Watson) din Belarus, care detectează rapid dezastrul de la distanță și vrea să afle adevărul, și Boris Scerbina (Stellan Skarsgård), un înalt oficial sovietic desemnat să se ocupe de urmările incidentului (și să controleze răspândirea informațiilor legate de el care ar putea slăbi puterea URSS).
(Foarte) pe scurt despre Cernobîl
Foarte pe scurt, iată și ce ne spune azi istoria că s-a întâmplat la Cernobîl (căci probabil faptele și concluziile vor…
Citeste continuarea AICI