Celulita: simptome și cauze

0

Celulita este o problemă estetică cu care se confruntă foarte mulți oameni, de cele mai multe ori femei. De fapt, 80-90% dintre femeile de peste 20 de ani au celulită. 

Celulita nu este o boală. Aceasta reprezintă o acumulare excesivă de țesut adipos (grăsimi) sub piele, cu o distribuire neregulată, ceea ce creează aspectul de denivelări sau umflături sub piele. 

Tratamentul celulitei nu poate face celulita să dispară, însă o poate face mai puțin vizibilă sau o poate ameliora. Pe lângă metodele de tratament, este important să se adopte o rutină de îngrijire, dar și un stil de viață sănătos. Află cum se manifestă celulita, de ce apare și cum se poate trata eficient. 

Simptomele celulitei

Celulita este mai vizibilă în cazul persoanelor supraponderale, însă acest lucru nu înseamnă că persoanele cu greutate normală nu prezintă celulită. În general, celulita este mai evidentă la nivelul coapselor, feselor, șoldurilor, gambelor, abdomenului, zonei pelvine și brațelor. 

Celulita poate fi ușor recunoscută prin strângerea pielii între degete, moment în care se poate sesiza un aspect denivelat ca de coajă de portocală. Atunci când există retenție de lichide, pielea are un aspect moale sau de burete. 

Celulita de tip fibros, în schimb, are un aspect mai dur. Uneori celulita poate fi vizibilă și prin pantaloni, în funcție de materialul acestora. 

Cauzele celulitei

Celulita are un ansamblu de cauze, care țin în special de stilul de viață:

  • Alimentația dezechilibrată: tendința de a mânca continuu, consumul excesiv de grăsimi, dulciuri, fast-food, prăjeli, produse de patiserie, mezeluri și alte alimente intens procesate industrial favorizează creșterea în greutate și depozitarea grăsimilor sub piele. 
  • Sedentarismul: lipsa activității fizice reduce drenajul limfatic, eliminarea toxinelor și arderea caloriilor. De asemenea, sedentarismul duce la afectarea vaselor de sânge. Toate acestea favorizează celulita. 
  • Fumatul: pe lângă numeroasele afecțiuni pe care le cauzează tutunul, acesta favorizează și celulita. Fumatul afectează pielea și o subțiază, ceea ce face celulita mai vizibilă. 
  • Consumul de alcool: alcoolul în cantități excesive favorizează apariția celulitei.
  • Greutatea în exces: de cele mai multe ori, celulita coexistă cu supraponderea sau obezitatea, sau este agravată de acestea. 
  • Dezechilibre hormonale: acestea reprezintă o altă cauză a celulitei. Anticoncepționalele și alte medicamente care conțin hormoni pot favoriza celulita.
  • Genetica: bineînțeles, și factorii genetici sunt implicați atunci când vine vorba de celulită.
  • Stresul: acesta reprezintă un factor de risc pentru multe boli și pentru problemele estetice, deci și pentru celulită. Stresul afectează organismul prin modificările hormonale pe care le induce.
  • Problemele cardiovasculare: o circulație sanguină deficitară la nivelul vaselor mici, adică la nivelul țesuturilor de suprafață, poate fi o cauză pentru celulită.

Tratamentul celulitei

Tratamentul celulitei implică în special îmbunătățirea stilului de viață și adoptarea unei rutine de îngrijire a corpului, dar și creme special concepute pentru ameliorarea celulitei.

Dietă sănătoasă

Cel mai important este să începi să mănânci sănătos, să slăbești și să faci sport. Renunță la alimentele bogate în grăsimi (carne grasă, slănină, unt, margarină, prăjeli, mezeluri) și la cele procesate (fast-food, produse de patiserie, dulciuri din comerț). 

Mănâncă mai multe fructe și legume, deoarece acestea sunt nutritive și au un conținut caloric scăzut. Mănâncă mai mult pește, carne slabă, cereale integrale și oleaginoase. Bea 6-8 pahare de apă pe zi, consumă mai puțin alcool și renunță la fumat. 

Activitate fizică

În ceea ce privește sportul, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Este important să efectuezi zilnic minimum 30 de minute de activitate de tip aerobic (jogging, mers cu bicicleta, dans, mers pe jos), dar și exerciții de forță. 

Mișcarea de tip aerobic ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice, deci și la eliminarea toxinelor. De asemenea, aceasta te ajută să arzi caloriile în exces. Exercițiile de forță sau fitness-ul ajută la tonifierea masei musculare. 

Pe măsură ce mușchii devin mai vizibili, aceștia comprimă celulita, care devine mai puțin vizibilă. Produsele pentru slăbit care acționează ca arzătoare de grăsimi pot fi utile pentru accelerarea rezultatelor. 

Masaj anticelulitic

Din cauza faptului că celulita este asociată cu retenție locală de lichid și o circulație sangvină locală mai slabă, este foarte util să îți masezi corpul cu ajutorul unei perii anti-celulită. Masajul se face pe pielea uscată, fără a utiliza creme sau uleiuri. Masajul uscat stimulează drenajul limfatic. 

Cremă anticelulită

Singurele creme care funcționează împotriva celulitei sunt cele pe bază de cofeină sau retinol 0.3%. Retinolul ajută la îngroșarea pielii, iar cofeina ajută pe termen scurt, prin deshidratarea celulelor adipoase ale celulitei. Pentru a vedea rezultate, acestea se aplică zilnic, pe termen lung.  

Proceduri estetice

Bineînțeles, există și diferite tipuri de proceduri estetice care ameliorează celulita, cum ar fi cele cu laser sau carboxiterapia. 

Așadar, celulita este o problemă de estetică frecvent întâlnită, mai ales la femei. Din fericire, există numeroase metode de ameliorare a acesteia, însă stilul de viață sănătos este cea mai importantă terapie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.