Cele mai eficiente metode pentru evaluarea sănătății vaselor de sânge
Vasele noastre de sânge îndeplinesc diverse funcții, dar cea mai importantă este acea de a transporta oxigen și nutrienți spre organele și țesuturile corpului. Când acestea nu funcționează corect, viața noastră poate fi în pericol.[5] Tocmai de aceea, este foarte important ca eventualele probleme să fie depistate cât mai repede. Există mai multe metode prin care poate fi evaluată sănătatea vaselor de sânge, iar în acest articol vom vorbi despre câteva dintre acestea.
Angiografia
Angiografia este o procedură minim invazivă pe bază de raze X, folosită adesea pentru verifica starea de sănătate a vaselor de sânge și a examina circulația sangvină. Pe scurt, presupune introducerea unui cateter (un tub subțire, foarte flexibil) până la nivelul vaselor sangvine a căror examinare se dorește, sub control radioscopic, urmată de introducerea unei substanțe de contrast ce va evidenția eventualele probleme. Investigația poate dura între 30 de minute și 2 ore, în funcție de particularitățile fiecărui caz, și, de obicei, se desfășoară sub anestezie locală.
Poate ajuta la diagnosticarea sau investigarea mai multor afecțiuni, inclusiv:
- Ateroscleroza;
- Boala arterială periferică;
- Anevrismul cerebral;
- Angina;
- Embolia pulmonară;
- Stenoza de arteră renală.
În funcție de partea corpului care este examinată, se poate vorbi de mai multe tipuri de angiografie, cele mai comune fiind:
- Angiografia coronariană;
- Angiografia cerebrală;
- Angiografia pulmonară;
- Angiografia renală.
Cât costă angiografia coronariană depinde de clinica sau spitalul unde o vei efectua, dar și de alți factori.[3]
Ecografia Doppler
Ecografia Doopler este o investigație neinvazivă în cadrul căreia se folosesc ultrasunete pentru a evalua fluxul sangvin prin vasele de sânge. Poate ajuta la depistarea mai multor probleme, inclusiv:
- Cheaguri de sânge;
- Insuficiență venoasă;
- Defecte ale valvelor cardiace și bolile cardiace congenitale;
- Ocluzia arterială (blocarea unei artere);
- Boala arterială periferică;
- Anevrisme;
- Stenoza arterială (îngustarea unei artere).
De asemenea, poate ajuta la depistarea eventualele leziuni ale arterelor sau la monitorizarea tratamentelor vaselor de sânge.[2]
Investigația poate dura între 30 și 60 de minute. Înainte de efectuarea acesteia ți se va cere să îndepărtezi hainele și bijuteriile sau alte obiecte metalice din zona corpului ce urmează a fi examinată și să nu fumezi (cu până la 2 ore înainte de procedură) – nicotina determină îngustarea vaselor de sânge și poate afecta rezultatele.[1]
În ceea ce privește investigația propriu-zisă, aceasta se realizează cu ajutorul unui dispozitiv mic numit transductor, care se plasează peste zona ce se dorește a fi examinată și se mișcă pentru a obține imagini din unghiuri diferite.[2]
Angio RMN
Angiografia RMN sau angio RMN este o investigație care utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a evalua vasele de sânge și a depista eventualele anomalii.
Pot fi astfel diagnosticate afecțiuni precum:
- Anevrismele;
- Ateroscleroza;
- Malformațiile arterio-venoase;
- Disecția de aortă;
- Embolismul pulmonar;
- Stenoza sau ocluzia vaselor de sânge.
De asemenea, poate fi folosită și pentru planificarea procedurilor sau intervențiilor cu ajutorul cărora se vor trata bolile vaselor de sânge. În timpul investigației, vei sta întins pe o masă care va aluneca în interiorul scanerului RMN. Nu necesită o pregătire specială, cu excepția îndepărtării obiectelor metalice, și se poate realiza cu sau fără substanță de contrast.
Este o investigație nedureroasă, singurul inconvenient pentru pacient fiind acela că trebuie să rămână nemișcat pe parcursul examinării pentru a nu afecta calitatea imaginii. De regulă, durează în jur de 30 de minute.[4]
Angiografia, ecografia Doppler și angiografia prin rezonanță magnetică sunt doar 3 dintre investigațiile cu ajutorul cărora medicii pot evalua starea de sănătate a vaselor de sânge și detecta eventualele probleme. Pentru care dintre acestea se va opta depinde de particularitățile fiecărui caz și de rezultatele investigațiilor anterioare. Medicul tău ți-o va recomanda pe cea potrivită pentru tine.
Bibliografie:
- “Doppler Ultrasound.” Medlineplus.gov, 2020, medlineplus.gov/lab-tests/doppler-ultrasound/. Accessed 3 Oct. 2022.
- “Doppler Ultrasound: What Is It Used For?” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/doppler-ultrasound/expert-answers/faq-20058452. Accessed 3 Oct. 2022.
- NHS Choices. Overview – Angiography. 2022, www.nhs.uk/conditions/angiography/. Accessed 3 Oct. 2022.
- RSNA, America. “MR Angiography (MRA).” Radiologyinfo.org, 2021, www.radiologyinfo.org/en/info/angiomr. Accessed 3 Oct. 2022.
- “Vascular Biology | Society for Vascular Surgery.” Vascular.org, 2022, vascular.org/patients-and-referring-physicians/common-questions/vascular-biology. Accessed 3 Oct. 2022.