Ce trebuie să știi înainte de a începe un tratament cu implant dentar

0

Implanturile dentare au revoluționat modul de abordare al tratamentului de implantologie și restaurare dentară, oferind soluții durabile, estetice și funcționale pacienților cu dinți lipsă. Implanturile dentare aduc nu doar un beneficiu cosmetic, ci și unul funcțional, deoarece pot ajuta pacienții să mestece și să vorbească la fel ca înainte de pierderea dinților. În plus, spre deosebire de alte metode tradiționale, implanturile ajută la prevenirea resorbției osoase, ceea ce oferă protecție structurii faciale a pacientului. Înainte de a decide pentru începerea unui astfel de tratament, există câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le luați în considerare.

 

Evaluarea prealabilă la stomatolog

 

Pentru identificarea soluțiilor cele mai potrivite în urma pierderii unuia sau a mai multor dinți, cât și pentru a afla dacă implantul dentar este soluția optimă, este necesară întotdeauna consultarea medicului specialist și efectuarea unei evaluări a stării de sănătate orală. În funcție de starea de sănătate generală, potențialele afecțiuni asociate, medicamente administrate sau alți factori de risc, există situații în care medicul poate să nu recomande tratamentul cu implanturi dentare. Din acest motiv, dacă vă întrebați cand am nevoie de implant dentar, trebuie să știți că medicul este singurul care poate stabili acest lucru.

 

Când este recomandat un implant dentar?

 

Există diverse situații care pot face necesară utilizarea unui implant, precum:

– pierderea unui dinte individual, fie din cauza cariilor avansate, a bolilor parodontale sau a unui traumatism;

– pierderea mai multor dinți (dacă există mai mulți dinți adiacenți lipsă, o soluție potrivită ar putea fi o punte dentară plasată pe implanturi, o alternativă mai stabilă față de protezele parțiale);

– prevenirea resorbției osoase (după pierderea unui dinte, osul din zona respectivă poate începe să se resoarbă – un implant dentar stimulează osul, prevenind astfel atrofia sa);

– dificultăți în purtarea protezelor tradiționale din cauza disconfortului, alergiilor sau a problemelor de adaptare (implanturile pot oferi o alternativă confortabilă și stabilă).

 

În ce constă tratamentul de implantologie?

 

După evaluarea inițială efectuată într-o clinica stomatologie care oferă servicii de implantologie, se poate trece la tratamentul propriu-zis, în urma căruia implantul dentar este introdus în osul maxilar sau mandibular. În funcție de situația individuală, înainte de introducerea implantului, în unele cazuri pot fi necesare extracții dentare. Procedura de introducere a implantului este realizată sub anestezie locală sau generală.

 

După inserție, implantul necesită un anumit interval de timp pentru a se integra în os, proces numit osteointegrare. În general, procesul de osteointegrare durează câteva luni, în funcție de locație și de starea generală a pacientului. Odată ce implantul s-a integrat corespunzător, se fixează o structură protetică, care poate fi o coroană (pentru un singur dinte), o punte (pentru mai mulți dinți) sau o proteză totală.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.