Ce trebuie să știi despre dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului tău
Stimularea inteligenței copiilor trebuie încurajată și susținută încă din primele lor etape de formare, adică de când aceștia sunt mici. Dezvoltarea cognitivă, adică a capacităților intelectuale, și în egală măsură cea emoțională sunt esențiale pentru formarea armonioasă a adulților de mai târziu. Etapele prin care trece un copil și care îi formează personalitatea sunt cunoscute și studiate de către specialiști.
Iată ce trebuie să știi la rândul tău, ca părinte, despre felul în care are loc formarea inteligenței și a emoțiilor pozitive ale celui mic și cum poți contribui în mod constructiv la acest proces complex.
Etapele de dezvoltare cognitivă
Modul de a gândi, dar și abilitățile care contribuie la formarea personalității unui copil încep să se creeze încă din primele sale etape de viață. Perioada reflexelor simple, dar și a obiceiurilor repetitive se formează încă din primele săptămâni și luni de viață (0-4 luni).
De la 4 luni încolo, cel mic devine conștient de anumite acțiuni ale sale; ulterior, între 18-24 luni, începe să le internalizeze, adică să dezvolte capacități de a crea reprezentări mintale ale activităților sale. Aceasta este perioada de debut a gândirii creative a copilului, perioadă în care încep să se dezvolte procesele cognitive incipiente.
Activități pe care le poți desfășura
În această perioadă intensă de formare și de învățare, când au loc atât dezvoltarea cognitivă cât și cea emoțională a copiilor, ei sunt ghidați de curiozitate. Este momentul în care încep să pună multe întrebări, din dorința de a înțelege diverse aspecte ale lumii.
Ca părinte, poți contribui activ la formarea armonioasă a piciului tău prin multe metode. De exemplu, din cărți despre psihologia copilului afli multe noțiuni despre creșterea și educarea celui mic și despre un parenting conștient și implicat.
La rândul lor, copiii învață să cunoască lumea prin intermediul jocurilor atât de dragi lor. Folosind jucăriile potrivite pentru vârste mici, poți ajuta la formarea motricității fine și a reflexelor. Apoi, prin jocuri de rol sau de îndemânare stimulezi în mod activ dezvoltarea inteligenței, a imaginației și a creativității celui mic.
Alte activități prin care poți contribui la formarea intelectuală a copilului sunt lectura sau călătoriile, activitatea fizică și încurajarea unei pasiuni, odată ce acesta mai crește. Orientează-l spre a căuta și găsi de unul singur soluții la probleme, oferă-i în joacă provocări și stimulente, deoarece el va fi motivat să le rezolve.
Dezvoltarea emoțională a copilului tău
Emoțiile sunt esențiale la copii; ele se formează și se manifestă de timpuriu, încă de la naștere. Reacția celor mici la emoțiile prin care trec se manifestă instinctiv.
Perioada copilăriei este cea în care are loc cel mai important proces de formare și dezvoltare a emoțiilor unui copil. Etapele prin care trece el acum și felul în care face față sau înțelege aceste sentimente au influență pe termen lung. Din acest motiv, aceasta este o perioadă decisivă, cu importante consecințe asupra întregii sale vieți.
Acțiuni pe care le poți face
Ca părinte poți sprijini într-un mod activ și constructiv formarea și dezvoltarea sănătoasă, corectă a emoțiilor pe care le experimentează copilul tău în perioada sa incipientă. În acest sens sunt utile cărți pe această temă, de exemplu „Ce gândește copilul meu” sau „Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor”.
Procesele emoționale prin care trece un copil pot fi exprimate și înțelese însă foarte bine și în timpul jocului, când cel mic își manifestă natural emoțiile. Acum poți vedea capacitatea sa de implicare sau de a găsi plăcere la provocări, poți observa abilitatea sa de a fi tolerant, dar și felul în care face față anxietății provocate de o situație nouă.
Încurajează-l pe cel mic să înțeleagă și să accepte prin ce trece, deoarece singur nu va ști din ce motiv se întâmplă ceea ce se întâmplă, sau cum să facă față sentimentelor pe care le experimentează. În timp, va începe să găsească singur un mecanism de autoreglare și de control, iar acest proces se îmbunătățește cu vârsta.