Ce trebuie să știi despre ceremonia de botez și cum să-l pregătești pe micuțul tău?

0

Știm cu toții cât este de importantă slujba botezului, atât pentru bebelușul care, prin intermediul acestei ceremonii, intră în rândul creștinilor, cât și pentru părinții săi și nașii acestuia, ce devin părinții spirituali ai celui mic. Planificarea și organizarea până în cele mai mici detalii ale botezului, însă, pot fi cea mai mare provocare pentru tinerii părinți, mai cu seamă că trebuie să asimileze toate informațiile necesare care vin la pachet cu un eveniment de o asemenea anvergură. 

 

Și pentru că știm că importanța covârșitoare a acestui eveniment necesită o implicare pe măsură și poate induce o stare accentuată de stres celor implicați, ne-am gândit să sintetizăm în rândurile următoare tot ceea ce trebuie să știi despre ceremonia de botez și pregătirea micuțului.  

Cum se aleg nașii de botez? 

Un prim pas pe care trebuie să-l faci este alegerea nașilor de botez. Legea bisericească nu se pronunță cu privire la numărul nașilor de botez, ci consideră că nașul trebuie să fie creștin ortodox și bun credincios, în vârstă și de același sex cu cel care se botează. De asemenea, nu poate fi ales naș o persoană care trăiește necununată, are o credință diferită sau este ateu. În mod tradițional, nașii copilului pot fi și nașii de cununie ai părinților. 

Organizarea botezului: sfaturi pentru mămici și nași 

Dacă deja te-ai hotărât asupra nașilor, asupra datei și a locului în care va avea loc ceremonia de botez, nu mai rămâne decât să dedici timp organizării botezului și a petrecerii de botez care va urma. Pentru a te asigura că vei avea suficient timp la dispoziție, ar trebui să începi organizarea botezului cu cel puțin 5-6 luni înainte de eveniment. 

Alegerea trusoului pentru botez și a altor elemente tradiționale 

Conform tradiției, nașii sunt cei care se vor ocupa de o serie de cumpărături în vedere botezului, respectiv trusoul pentru botez, eventual ambalat într-o cutie specială, prosop și săpun pentru preot, lumânarea decorată festiv pentru slujba religioasă, sticluța pentru mirul care va fi binecuvântat de preot, pânza de mir de culoare albă în care preotul așează pruncul înainte de a-l pune în brațele nașilor, panglica de botez, o iconiță ce va fi binecuvântată de preot, o sticlă de vin roșu, un prosop pentru copil și o păturică pentru a-l înveli pe micuț. 

Pregătirea documentelor pentru botez 

Este, de asemenea, important ca părinții să nu uite ca, atunci când sosesc la biserică pentru slujba religioasă trebuie să ofere nașului certificatul de naștere al copilului, cărțile proprii de identitate și certificatul de căsătorie. Numai pe baza acestor documente se poate oficializa ceremonia de botez și se poate elibera certificatul de botez al celui mic. 

Pregătirea copilului pentru botez 

În grija părinților cad și hăinuțele pentru botez cu care cel mic va fi îmbrăcat până la ceremonia religioasă, o forfecuță și o cutiuță în care se va păstra șuvița de păr tăiată de către preot, simbolic, de pe creștetul bebelușului. De asemenea, se obișnuiește ca părinții să facă, la rândul lor, un cadou nașilor de botez. Tot părinții sunt cei care se vor asigura de existența unor bomboane și mici prăjituri ce vor fi servite invitaților la biserică, la finalul ceremoniei. 

Cum decurge slujba de botez? 

Ceremonia de botez este împărțită în două etape: slujba de dezlegare și slujba de botez. Prima parte din Taina Sfântului Botez este constituită de lepădări, când bebelușul stă cu fața spre Apus. Apoi, copilul care se botează este întors cu fața spre Răsărit, în timp ce nașul rostește de trei ori rugăciunea Crezul. A doua etapă a botezului e reprezentată de sfințirea apei de către preot, turnarea acesteia în cristelniță și afundarea pruncului în cristelniță. 

 

Bebelușul botezat se va înfășura în pânza albă, parte din trusoul de botez cumpărat de nași. Preotul unge trupul copilului cu Sfântul Mir, apoi tunde perii capului în semnul Sfintei Cruci, după care micuțul este îmbrăcat și dus în fața altarului, unde primește Împărtășania. După botez, nu mai rămâne decât ca părinții, nașii și invitații să meargă la salonul în care se va desfășura petrecerea de botez a micuțului creștinat. 

 

În linii mari, acestea sunt principalele informații pe care trebuie să le cunoști în ceea ce privește ceremonia religioasă și pregătirea copilului tău pentru botez. Atâta vreme cât ții cont de fiecare etapă importantă din planificarea și organizarea botezului, nimic nu îți poate umbri fericirea într-o astfel de zi memorabilă! 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.