Ce inseamna steatoza hepatica?

0

Tipuri de steatoza hepatica

Cunoscuta in termeni uzuali sub denumirea de ficat gras, steatoza hepatica este o boala a ficatului – al doilea cel mai mare organ al corpului uman – cauzata de existenta unei mari cantitati de grasime in organism.

Ficatul are rolul de a procesa nutrientii obtinuti din alimentele consumate si de a elimina toxinele din sange. Odata ce organul este invadat de grasime, apare inflamatia acestuia. Pe parcurs, ficatul se deterioreaza si pot sa apara chiar unele cicatrici. In functie de gradul in care se afla boala, leziunile pot sa conduca la cedarea ficatului. Aceasta boala a ficatului poate evolua destul de rapid, mai ales daca pacientul nu are grija la alimentatie, iar in functie de gradul de agravare exista patru stadii ale steatozei hepatice:

  • forma simpla a ficatului gras: se constata ecografic incarcarea ficatului cu grasime, fara a exista modificari ale probelor biologice;
  • steatohepatita: se poate observa o inflamare a ficatului;
  • fibroza: inflamarea a dus la aparitia unor leziuni pe ficat;
  • ciroza: reprezinta gradul cel mai avansat al bolii, cand ficatul incepe sa dea semne ca cedeaza.

Steatoza ficatului poate fi impartita in doua tipuri: steatoza hepatica alcoolica si steatoza hepatica non-alcoolica.

Cu toate ca oamenii asociaza boala de ficat cu un consum ridicat de alcool, exista situatii in care aceasta afectiune apare si la persoane care nu consuma alcool aproape deloc. Adesea, aparitia bolii este determinata de un stil de viata nesanatos si sedentar, precum si de administrarea unui tratament medicamentos inadecvat. Intr-adevar, un consum ridicat de bauturi alcoolice creste riscul de aparitie al steatozei hepatice, deoarece substantele nocive din alcool inhiba functiile ficatului si determina acumularea unei cantitati mari de grasime pe acest organ. In cazul in care consumul de alcool nu este limitat, afectiunea se va agrava, determinand apartitia unor stadii mai avansate ale bolii. Gradul cel mai usor al acestei bolii consta in marirea ficatului – care poate sa nu prezinte nici un simptom – si urmatoarea etapa in care poate avansa boala este hepatita alcoolica, caracterizata prin ochii si pielea galbena. Gradul cel mai avansat al ficatului gras este ciroza, care poate sa apara la ambele tipuri de steatoza.

Cauzele steatozei hepatice

Nu se cunosc exact cauzele care determina aparitia ficatului gras la unii oameni, in timp ce la altii nu, cu toate ca stilul de viata este asemanator. Exceptie fac situatiile in care pacientii respectivi consumau cantitati mari de alcool. Totodata, si cauzele care duc la o avansare mai rapida a bolii sunt inca necunoscute.

Principalele puncte comune, care au fost observate atat in cazul steatozei hepatice alcoolice, cat si a celei non-alcoolice sunt obezitatea, rezistenta la insulina (caz in care zaharul nu este procesat de organism), hiperglicemia si nivelul ridicat de grasime din sange, in special cel al trigliceridelor. De asemenea, exista si o serie de factori de risc ce predispun anumite persoane la dezvoltarea acestei afectiuni a ficatului. Printre cel mai des intalniti sunt:

  • sindromul de apnee in somn;
  • bolile metabolice;
  • expunerea la anumite substante chimice toxice;
  • hipopituitarism – o afectiune care se manifesta prin inhibarea secretiei glandei pituitare;
  • hipotiroidism;
  • malnutritie;
  • scaderea brusca in greutate;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • varsta inaintata.

Simptome ale steatozei hepatice

In general, in stadiile incipiente, steatoza hepatica nu prezinta simptome, iar boala poate fi descoperita numai cu ajutorul ecografului. Alteori, pacientii resimt doar oboseala sau dureri in partea superioara a abdomenului, in special in zona in care se afla ficatul.

Daca persoana care se confrunta cu aceasta boala nu ia masuri de preventie si nu se trateaza corespunzator, gradul steatozei poate avansa, ajungand pana la aparitia unor leziuni, afectiune numita fibroza ficatului. De asemenea, poate sa apara ciroza, care de cele mai multe ori este fatala. In aceste situatii grave, pacientul poate experimenta simptome precum burta umflata, vase de sange marite sub piele, pierderea apetitului, scaderea brusca in greutate, ochii si pielea galbene sau cresterea sanilor la barbati. Toate aceste simptome ar trebui sa trimita de urgenta orice persoana la medic.

Steatoza hepatica – metode de tratament

In functie de gradul in care se afla steatoza hepatica, pacientii trebuie sa urmeze sfaturile medicului cu privire la schema de tratament. Poate fi vorba despre tratament alopat sau despre medicamente naturiste, care au rolul de a detoxifia ficatul si de a ii sustine functiile. In tratament este foarte importanta si dieta. Cei care sufera de aceasta boala sunt sfatuiti sa mentina o greutate corporala normala si sa consume alimente care nu ridica nivelul glicemiei, colesterolului sau trigliceridelor.

Este necesar ca cei care se afla in categoria cu risc crescut de aparitie a steatozei hepatice sa adopte masuri de preventie. In primul rand, consumul de alcool trebuie eliminat. Un stil de viata sanatos, cu o dieta corecta si miscare fizica, precum si mentinerea unei greutati corporale optime sunt elemente cheie atat in preventia, cat si in schema de tratament a steatozei ficatului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.