Ce este sindromul colonului iritabil și cum se manifestă
Colonul iritabil reprezintă una din cauzele primare pentru care pacienții apelează la medicul gastroenterolog. Sindromul intestinului iritabil (SII) include o diversitate de afecțiuni funcționale caracterizat prin durere abdominală sau disconfort abdominal, legate de tulburări ale tranzitului intestinal ori ale defecației.
„Se spune că una dintre cele mai răspândite afecţiuni ale omului modern este sindromul de intestin iritabil. Afectează între 10% şi 15% din populaţia globului, predominant femeile, şi este foarte greu de diagnosticat“, aprecizează prof. dr. Ştefan Sorin Aramă, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, medic primar medicină internă la Clinica Bio-Medica.
Sindromul colonului iritabil este o afecțiune gastrointestinală, o funcție necorespunzătoare a axei creier-intestin, care de cele mai multe ori afectează tinerii, în deosebi, femeile.
Simptomele acestei tulburări nu vin alături de modificări ale probelor biologice (analize de sânge și scaun) sau examene de specialitate. Acest lucru nu înseamnă că această afecțiune nu este una reală, după spusele medicilor.
„Simptomele nu se însoţesc de modificări ale probelor biologice – analize de sânge, de scaun – şi nici leziuni evidenţiate prin examenele de specialitate: endoscopie digestivă, ecografie“, mai adaugă prof. dr. Ştefan Sorin Aramă.
Colonul iritabil reprezintă o tulburare cu costuri medicale directe sau indirecte destul de importante, având în vedere absenteismului din cadrul vieții profesionale.
Diagnosticul va fi pus prin excluderea altor diagnostice, având în față analizele clare și certe și urmărind unele criterii.
„Aceste criterii includ simptome care persistă de mai mult de şase luni, prezenţa durerii sau a disconfortului abdominal recurent mai mult de trei zile pe lună, ameliorarea simptomelor după defecaţie, asocierea acestora cu modificări în…
Citeste continuarea AICI