Ce este și cum alegi sistemul de încălzire în pardoseală
Confortul casei tale depinde în primul rând de temperatura din fiecare cameră. Ideal este ca aceasta să fie constantă peste tot. De aceea, alegerea incalzirii in pardoseala este o soluție eficientă pentru locuința ta.
Fie că alegi sisteme incalzire pardoseala cu agent termic, încălzirea în pardoseală electrică sau cu aer cald, îți vei recupera investiția în timp și te vei bucura de căldura distribuită uniform peste tot în casă.
Cum funcționează sistemul de încălzire în pardoseală
Baza acestor sisteme este o rețea de conducte, cu apă caldă sau covoare cu rezistențe electrice montate sub pardoseală. Este o investiție și o lucrare complexă, dar cu avantaje pe termen lung și poate fi instalată fără probleme în orice tip de locuință, la orice etaj.
Ce avantaje are sistemul de încălzire în pardoseală
În primul rând, vei avea parte de căldură uniform distribuită în toată casa. Vei câștiga spațiu în plus, deoarece nu vei mai avea calorifere. Vei face economie la agenții termici sau electrici, dar vei fi și mai protejat de apariția mucegaiului. Un alt avantaj ar fi că îți poți pune pe jos gresie sau marmură, dacă așa ai visat să îți decorezi casa, dar poți alege și un parchet pe placul tău.
Ce dezavantaje are sistemul de încălzire în pardoseală
Este necesar să aloci un buget considerabil când alegi această opțiune și să iei în calcul deranjul masiv la renovare. Ideal ar fi să ai casa goală când te apuci e această lucrare, să nu te încurce mobila sau electrocasnicele. Trebuie să acorzi o mai mare atenție finisajului pardoselii înainte de proiectarea sistemului, deoarece ulterior nu vei mai putea modifica nimic.
Câte tipuri de încălzire în pardoseală există
Sunt două tipuri de încălzire în pardoseală: prin sisteme cu agent termic și prin sisteme cu energie electrică.
Încălzirea în pardoseală cu agent termic. În această situație apa se încălzește la 50 de grade Celsius și este distribuită printr-o rețea de țevi proiectată de un specialist. Aceasta se montează în șapa de beton după un plan bine stabilit și luând în considerare forma și designul casei. Sistemul este recomandat pentru case mari, cu suprafețe întinse, dar poate fi folosit la fel de bine și într-un apartament generos, de bloc. Este o soluție eficientă și te ajută să faci economie în timp, la facturile de încălzire. Acest tip de sistem poate fi conectat chiar și la panouri solare, dar și la boilere sau pompe de căldură.
Încălzirea electrică în pardoseală se proiectează sub forma unor covoare electrice, flexibile și ușor de manipulat, care sunt distribuite pe suprafața casei sau a apartamentului tău. Avantajul acestui tip de încălzire este că poți alege doar anumite zone în care să îl instalezi.
Întreținerea sistemului de încălzire în pardoseală
O astfel de investiție are o durată de viață de zeci de ani, este un sistem foarte rezistent și de încredere pentru locuința ta.
Dacă te sperie eventualele defecțiuni, nu este cazul, deoarece riscul de avarii este unul foarte scăzut, iar eventualele nereguli pot fi localizate cu precizie și cu ușurință.
Gresie, faianță sau parchet
Materialele recomandate pentru astfel de sisteme sunt gresia sau marmura. Dar și parchetul poate fi o soluție, dacă ții neapărat. Însă, dacă alegi parchetul, ideal ar fi să nu îl pui direct peste sistemul de încălzire în pardoseală, mai ales în cazul sistemului electric, ci să găsești soluții de intermediere.
Sistemul de încălzire în pardoseală este o inovație tehnică ce oferă un confort aparte casei tale. Deși poate părea o alegere grea și costisitoare, satisfacția ulterioară instalării și decorarea locuinței fără restricții îți vor umple sufletul de bucurie, iar locul în care stai va putea fi numit acasă fără niciun regret.