Ce este kinetoterapia și care sunt beneficiile ei

0

Kinetoterapia este practicată din timpuri străvechi. Aceasta a fost menționată în textele antice chinezești și indiene și studiată prima dată de către Herodot, care a observat relația dintre exercițiile fizice și funcțiile respiratorii, cardiovasculare, metabolice, dar și echilibrul neuropsihic. 

 

Așadar, această formă de terapie ajută, practic, la armonizarea întregii tale ființe. Desigur, beneficiile ei sunt mult mai concrete, în funcție de cazul în care se aplică. Dar asta vom descoperi în rândurile următoare, unde vei afla exact ce este kinetoterapia, cine și când are nevoie de ea, dar și care sunt avantajele ei. 

Ce este kinetoterapia? 

Kinetoterapia este o formă de terapie care se bazează pe variate exerciții fizice, active sau pasive, și masaj. Scopul ei este de a ajuta la ameliorarea sau recăpătarea mobilității unor segmente ale corpului, în special după accidentare sau boală. 

Mai pe scurt, după cum reiese și din etimologia cuvântului (kinetos = mobil; therapia = tratament), kinetoterapia este terapie prin mișcare. 

Tipuri de kinetoterapie 

În ziua de azi există două tipuri de kinetoterapie de bază în tratarea pacienților: kinetoterapia de recuperare și cea profilactică. Pe lângă acestea, specialiștii au mai dezvoltat încă o ramură care se adresează copiiilor sau bebelușilor, anume kinetoterapia pediatrică. Vom vedea în continuare când și pentru ce se folosește fiecare dintre ele. 

Kinetoterapia de recuperare

Kinetoterapia de recuperare va ajuta pacientul în urma unor accidente sau operații, dar și atunci când apar dureri în anumite părți ale corpului (de exemplu, la umeri, gât, genunchi, etc.). 

Aceasta se axează pe refacerea funcțiilor diminuate ale corpului printr-un set de exerciții de gimnastică. Kinetoterapia de recuperare poate fi de foarte mare ajutor în caz de ruptura de menisc

Kinetoterapia profilactică

Al doilea tip de kinetoterapie, cea profilactică, ajută la menținerea condiției de sănătate a pacientului, dar și la întârzierea cronicizării unei afecțiuni (cum ar fi poliartrita reumatoida)

Kinetoterapia pediatrică 

Kinetoterapia poate fi o soluție utilă și pentru bebeluși sau copii. Un program pediatric îl poate ajuta pe cel mic, în special dacă suferă de afecțiuni ortopedice sau ale coloanei (scolioze, cifoze, lordoze). 

Cel mai ușor mod prin care-ți poți da seama dacă bebelușul sau copilul tău are nevoie de kinetoterapie este să fii atent la postura sa, în special în perioadele de creștere. 

Când ai nevoie de kinetoterapie? 

În ziua de azi există multe tehnici de kinetoterapie care se pot folosi în numeroase patologii, cum ar fi cele acute (de exemplu, accidentări, traumatisme, intervenții chirurgicale), și până la cele cronice (precum afecțiuni degenerative, neurologice sau respiratorii). 

Chiar și în caz de sarcină se pot folosi anumite tehnici mai rafinate de kinetoterapie. Cu ajutorul acestora, gravida va fi susținută să aibă o naștere cât mai puțin predispusă la riscuri și să se recupereze mai ușor după aceasta. 

Care sunt beneficiile kinetoterapiei? 

Kinetoterapia are foarte multe beneficii, începând de la redarea unei mobilități fizice, până la îmbunătățirea stării psihice. Tehnicile din kinetoterapie te pot ajuta chiar să-ți golești mintea și să intri într-o stare de mindfulness. De asemenea, poate fi folosită și la corectarea posturii, în special în rândul adolescenților. Acest lucru care va ajuta și la înlăturarea eventualelor dureri de spate. 

 

Iată, așadar, cele mai importante beneficii:

  • Menținerea condiției de sănătate la un nivel optim, dar și a unei stări generale de bine;
  • Scăderea riscului de accidentare, datorită unei flexibilități mai bune; 
  • Creșterea forței și corectarea deviațiilor aparatului locomotor; 
  • Îmbunătățirea coordonării și a echilibrului; 
  • Recuperarea cardio-respiratorie; 
  • Recuperarea funcțiilor esențiale deteriorate ca urmare a unui accident cardiovascular;
  • Relaxarea;
  • Îmbunătățirea capacității de efort;

 

Fie că vrei să-ți îmbunătățești starea fizică sau ai suferit un accident și ai nevoie de recuperare, tehnicile variate de kinetoterapie sunt soluția prin care poți atinge cel mai ușor un nivel optim de sănătate fizică și mintală. 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.