Cazan tip centrală din fonta sau din oțel: Tu ce alegi?

0

Confortul termic într-o locuință ține foarte mult de alegerea sistemelor de încălzire deoarece acestea contribuie la menținerea unui microclimat potrivit în timpul iernii. Atunci când locuința este racordată la gaze, lucrurile sunt destul de simple, însă acest lucru nu este posibil întotdeauna. În această situație, alegerea unei centrale termice pe bază de combustibil solid pare a fi cea mai bună soluție. 

 

Discuția se poate purta însă și la nivelul alegerii tipurilor de dispozitive folosite pentru încălzire cu ajutorul combustibilului solid. De cele mai multe ori, alegerea se face între cazane din fontă și oțel pentru că fiecare dintre acestea oferă propriile avantaje. 

Ce tip de combustibil folosesc cazanele din fontă sau oțel?

Pentru zonele în care nu este disponibilă alimentarea cu gaze naturale, pot fi folosite elemente de combustibil solid precum: lemnul, peletii, carbunii și bricheții. Acestea se aleg în conformitate cu dimensiunea cazanelor și cu cerințele în ceea ce privește încălzirea, dar și cu prețul și preferințele personale. 

Cazane din oțel

Cazanele din oțel aduc marele avantaj al rezistenței și durabilității, pentru că vorbim despre un material cu caracteristici foarte bune din acest punct de vedere. De asemenea cazanele din oțel oferă posibilitatea de a opta pentru diferite capacități, în funcție de numărul de utilizatori pe care trebuie să îl deservească.

 

Aceste cazane din oțel pot prepara apa caldă necesară unei locuințe și de asemenea, asigură și necesarul de căldură. În aportul de căldură este important și tipul de combustibil folosit, deoarece unele tipuri pot produce o cantitate mai mare de căldură, prin ardere. 

Cazane din fontă

Cazanele din fontă sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor și pentru faptul că acestea reușesc să mențină foarte bine căldura. Învelișul din fontă este foarte rezistent la șocuri mecanice și temperaturi ridicate, degajând o cantitate mare de căldură. 

 

Cazanele de acest tip funcționează pe un principiu similar caloriferelor, deoarece acestea au în structură elemenți montați unul lângă celălalt. 

 

Cazanele din fonta sunt ușor de montat și demontat și rezistă foarte bine la coroziune. În cazul elementelor din fontă se observă riscul redus de înfundare, ceea ce constituie un avantaj în utilizare.

 

În general cazanele din fontă sunt mai ieftine decât caloriferele din oțel, iar greutatea acestora este mai mare decât în cazul oțelului. Fonta este cunoscută din acest punct de vedere, fiind un material cu densitate mare și cu un coeficient foarte bun de transfer termic. 

 

De reținut în ambele cazuri este faptul că vor fi necesare sistemele de evacuare a gazelor arse, deoarece ambele tipuri de sisteme folosesc combustibil solid pentru ardere.

 

Costurile de mentenanță sunt similare în cazul ambelor tipuri de produse, fiind foarte mici. De asemenea, puterea calorică este foarte mare în ambele cazuri, lucru care face ca produsele să poată fi utilizate cu ușurință, chiar și în condițiile în care nu există alimentarea cu gaze naturale.

 

Practic nu va putea fi observată nicio diferență din acest punct de vedere, pentru că centralele termice cu încălzire pe bază de combustibil solid sunt proiectate să constituie o alternativă la sistemul de încălzire pe gaz.

 

Alegerea cazanului potrivit depinde de tipul combustibilului, dar și de preferințele fiecărui utilizator. Este nevoie să ai în vedere toate caracteristicile tehnice ale acestor produse pentru a te asigura că acestea îți vor oferi exact confortul de care ai nevoie. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.