Cât durează apostilarea unui document

0

Apostila este o rezoluție care se pune pe un document (cerere, petiție, act oficial). Conform Convenției de la Haga, din 1961, apostila înseamnă de fapt o supralegalizare a unui document deja legalizat, în așa fel încât acesta să fie recunoscut într-o țară semnatară a Convenției de la Haga. Apostilarea este considerată o procedură esențială pentru unele activități (fie că este vorba de cele ale persoanelor fizice sau juridice), scopul apostilării fiind acela ca documentul să fie acceptat/recunoscut în altă țară.

În acest articol îți spunem motivele în care poți avea nevoie de apostilă și cât durează apostilarea documentelor.

Ce este apostilarea

Apostilarea și supralegalizarea documentelor sunt două proceduri prin care se certifică autenticitatea unui document, cu scopul ca acesta să fie recunoscut în afara granițelor țării. Prin intermediul acestor proceduri, autoritățile dintr-o țară (România sau celelalte state semnatare ale Convenției de la Haga) confirmă faptul că documentul prezentat a fost emis de autoritatea respectivă, fiind astfel valid și legal.

În ce condiții ai nevoie de apostilare 

Apostilarea este esențială atunci când se fac acte oficiale, cum ar fi schimbarea de nume, certificarea diplomelor, sau orice document care trebuie utilizat în altă țară. Astfel, apostilarea poate fi necesară în cazuri precum:

  • o persoană dorește să lucreze în străinătate.
  • o persoană a obținut diplomele într-o țară și dorește să lucreze în altă țară.
  • o persoană dorește să se căsătorească cu un cetățean din altă țară.

Ideea de bază este că apostilarea este esențială dacă vrem ca documentele dintr-o țară să fie recunoscute în alta.

Cât durează apostilarea unui document

Apostilarea unui document poate fi uneori o procedură complicată, care necesită timp. Perioada necesară apostilării depinde de legislația fiecărui stat și de complexitatea documentelor care trebuie apostilate. În general, obținerea apostilei unui document poate dura între 2 și 5 zile lucrătoare. În cazuri rare, adică în situații dificile, apostilarea poate dura și mai mult de 5 zile, dar într-un asemenea caz solicitantul este informat cu privire la timpul necesar pentru a finaliza această procedură. De asemenea, în funcție de legislațiile naționale, apostila poate fi obținută și într-un timp mai scurt, în decursul câtorva ore de exemplu.

Pentru a nu întârzia depunerea unor acte din cauza timpului necesar apostilării acestora, se recomandă folosirea unor servicii de livrare urgentă. De asemenea, clientul trebuie să se asigure că are la îndemână toate documentele necesare, pentru a evita eventualele erori care ar putea întârzia și mai mult procesul apostilării.

Cine eliberează apostila 

Apostilarea documentelor se realizează într-un birou special amenajat situat în interiorul prefecturii. Documentele sunt semnate fie de prefect, fie de o persoană împuternicită anume de acesta.

În unele situații, apostila se poate aplica și la Camera Notarilor Publici, pe o copie legalizată a documentului original. Este important de reținut că la Camera Notarilor Publici se poate apostila orice fel de document în limba română, care a fost anterior supus procedurilor norariale. Ulterior, apostila se aplică pe documentul original, în câte exemplare este nevoie.

Documentele de care ai nevoie pentru eliberarea apostilei

Pentru obținerea apostilei, este nevoie de următoarele documente:

  • cererea prin care se solicită eliberarea apostilei;
  • actul pentru care se solicită eliberarea apostilei (acesta trebuie să fie în original);
  • dovada achitării taxei pentru serviciul de eliberare a apostilei
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.