Care sunt avantajele de care dispui dacă alegi să revii cât mai repede la muncă din concediul de maternitate

0

Fără doar și poate, concediul de maternitate nu este la fel pentru toate femeile și nu reprezintă o perioadă care poate fi generalizată și „trasă la indigo”.

Așa cum fiecare copil este unic, la fel și fiecare femeie se caracterizează prin unicitate și propriile sale aspirații. Atunci când ai un copil, nicio decizie pe care ai lua-o nu are valoare de corectitudine absolută. În ceea ce privește creșterea unui copil, vei fi practic invadată de recomandări de la mămici binevoitoare, sfaturi pe care tu nu le-ai solicitat vreodată, de altfel. Unele Eve decid să stea cât mai mult timp cu nou-născutul acasă, ba chiar după doi ani să propună angajatorilor un extra an liber, fără plată. Altele, dimpotrivă, se întorc la serviciu după numai câteva săptămâni. În oricare categorie te-ai plasa, nu permite nimănui să-ți valideze sau conteste decizia, în fond, este vorba de una care ține strict de tine. Este posibil ca fiind hiperactivă și fericită cu a fi mereu în centrul atenției, să vrei să revii cât mai repede în mijlocul colegilor, mai ales dacă ai și responsabilități de conducere și coordonare și simți nevoia să îți reiei activitatea. Această aspirație, asumată în mod matur, nu te face o mamă mai puțin bună, cu un instinct matern „înăbușit” de aspirații profesionale. Totodată, ar fi înțelept să nu te compari cu alte femei și să nu permiți ca deciziile tale să fie judecate de cei care nu te cunosc și nu au de unde să știe ce simți de fapt. În plus, nu numărul de ore petrecute alături de copil sunt importante, ci calitatea acestora. Nu degeaba se spune că o mamă fericită înseamnă în mod automat un pui de om vesel, senin și mereu cu zâmbetul pe buze, ceea ce nu e de mirare având în vedere că bebelușul este ca un burete care absoarbe totul din jur.

În aceste condiții, care este oare cel mai bun moment să-ți reiei cariera și care sunt avantajele punctuale care derivă din această situație? Acest articol îți poate fi de un real folos:

Program flexibil

Înainte de orice pas, asigură-te că ești în legalitate, că ai depuse toate actele la Resurse Umane, astfel încât să nu ai nicio problemă atunci când decizi să reiei munca. De exemplu, dacă realizezi venituri din activități independente, pe baza unui contract de drepturi de autor, atunci este necesar să te preocupi din timp de depunerea declaratiei unice, astfel încât să nu întâmpini probleme de ordin legislativ. În acest caz, în care vrei să-ți reiei contractele de colaborare, situația este oarecum simplă. Tu ești cea care își stabilește programul și targetul de încasări, mai ales dacă e vorba de o industrie creativă, cum ar fi scrierea de articole, realizarea de lucrări grafice, meditații de limbi străine. 

Facilități de ordin financiar

Dacă vei fi îndeajuns de curajoasă să te întorci înainte ca bebe să împlinească jumătate de an, vei primi un stimulent de insertie de 1500 de lei, plus alocația celui mic, o sumă care nu este una mare având în vedere necesarul zilnic care trebuie asigurat unui micuț, însă e un ajutor rezonabil, ținând cont că de curând însuma doar 650 de lei. Practic, la salariul de bază se va adăuga această sumă pe care ți-o acordă statul român. Dacă nu ai probleme de ordin financiar, poți să-i deschizi copilului un cont de economii în care să depui lunar stimulentul primit.

Și cel mai mare avantaj, pe lângă aceste aspecte pragmatice, îl reprezintă șansa de a te reconecta cu colegii tăi, de a interacționa zi de zi cu echipa, fiind și colegă, prietenă, nu doar mamă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.